Заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда

...
Заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда
Коментари Харесай

Министър Сандов участва в среща на министрите на околната среда на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

Заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов взе участие в полемика по аспектите на прехода към нулеви излъчвания и ускорение на дейностите за справяне със загубата на биоразнообразие, която се организира по време на Министерската среща на Комитета по екологична политика на Организацията за икономическо съдействие и развиване.

Това е първото присъединяване на България на равнище министър след придобиването на статута „ Участник “ в Комитета през м. август 2021 година, както и първото след решението на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз от 25 януари 2022 година за започване на диалози за присъединение с страните претенденти, сред които е и България. Участието на министър Сандов дава явен сигнал за принадлежността и поддръжката от страна на България за политиките на Организацията за икономическо сътрудничество и раз в региона на опазването на околната среда.

Министър Сандов назова главните провокации в прехода към нулеви излъчвания и подчертава на измененията в международния ред през последните десетилетия. Той акцентира, че едно обществото, стабилно на климата, би трябвало да включва всички заинтригувани страни във всички страни. Министърът съобщи, че новата групова количествена цел следва да бъде крайъгълен камък при установяване на цели за дейности по климата, както и да подкрепя построяването на рамка за финансиране на постигането на задачата от 1,5° C.

В сесията, отдадена на опазването на биоразнообразието, министър Сандов акцентира значимата роля на България като страна с съвсем 35% покритие на територията от мрежата НАТУРА 2000 и упоритост за увеличение на предпазените територии. Той се спря на нуждата от потреблението на решения, основани на природата, при образуването на политиките по околна среда, като добави, че сега се създават нови и прецизно се ползват съществуващите проекти за деяние за запазване на застрашени типове и битка с инвазивните типове.

По тематиката за подобряването на човешкото здраве и сигурност министър Сандов сподели, че е нужен холистичен метод и е значимо да се адресират голям брой съставни елементи. Затова, с изключение на по политиките за възстановяване на качеството на въздуха, би трябвало да се работи и върху резултатите от изменението на климата, качеството на водата и провокациите, свързани със загубата на биоразнообразие. Той показа две стратегии за финансиране на действия за възстановяване качеството на въздуха на стойност от 800 млн. лева европейско и национално финансиране. Тези вложения са в директна връзка с обещаното от министър Сандов при встъпването му в служба – за разпределяне на обилни финансови средства, посредством които проектите и ограниченията за възстановяване качеството на въздуха да не остават единствено на хартия.

В полемиката за екологично обучение министър Сандов показа положителни практики за консолидиране на тематиките за запазване на околната среда в стратегиите на началното и главното обучение, както и осведомителните акции на Министерство на околната среда и водите по отношение на честванията на дните на околната среда в интернационалния календар.

По тематиката за замърсяването с пластмаси той показа, че превъзмогването на тази рецесия изисква понижаване на пластмасовите артикули за еднократна приложимост и последователно унищожаване на пластмасовите опаковки, които се употребяват най-вече като детайл от продуктовия маркетинг. По линия на предварителната защита би трябвало да се продължат актуалните и да се подхващат нови политики за понижаване потреблението на пластмаси и унищожаване на ненужното им потребление. Това може да се реализира посредством политики за стимулиране на повторната приложимост, забрани за избрани артикули или посредством характерни условия за дизайн, пакетиране и маркетинг на разнообразни артикули. Въпреки това, следва да се търси баланс сред законовите условия и ограничавания и естествените резултати от вероятни промени в държанието на потребителите и виновното бизнес държание.

Министрите одобриха декларация озаглавена
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР