Заместник-министър председателят и външен министър Екатерина Захариева проведе среща във

...
Заместник-министър председателят и външен министър Екатерина Захариева проведе среща във
Коментари Харесай

Екатерина Захариева разговаря със специалния помощник на Доналд Тръмп – Питър Наваро

Заместник-министър ръководителят и външен министър Екатерина Захариева организира среща във Вашингтон със специфичния асистент на президента на Съединени американски щати и шеф на Офиса по търговия и промишленост Питър Наваро. Акцент в срещата сред двамата беше интензивният двустранен разговор и отличното стратегическо партньорство, както и предпочитани въпроси от двустранния дневен ред сред България и Съединени американски щати.

Г-жа Захариева срещна домакина си с резултатите, които страната ни реализира по време на първото Председателство на България на Съвета на Европейски Съюз, както и с положителните стопански индикатори, които България ни демонстрира.

" Всички данни, които получаваме за българската стопанска система, са отлични ", разяснява господин Наваро. Той бе впечатлен от ниските равнища на безработица в страната ни и от капацитета на човешкия капитал в региона на точните науки и високите науки.

Постиженията ви са впечатляващи, разяснява Наваро.

Двете страни разискаха още напъните на българското държавно управление за енергийна диверсификация – развиването на плана за газов интерконектор с Гърция като част от Южния газов кулоар и интереса на България да взе участие в плана за терминал за полутечен природен газ в гръцкия град Александруполис. Акцентирано бе, че страната ни има упоритостта да се трансформира в районен разпределителен център посредством построяването на газов хъб " Балкан " край Варна.

Екатерина Захариева изложи пред господин Наваро причините ни за започване на договаряния с България за участие в Организацията за икономическо съдействие и развиване, като американската страна съобщи, че гледа съществено на кандидатурата ни.

През 2018 година България беше изведена от " Списъка за наблюдаване " на Търговския представител на Съединени американски щати (USTR) по отношение на отбраната на интелектуалната благосъстоятелност (в който страната ни бе включвана в продължение на пет години).

Постигнатият резултат е сериозен триумф на българските институции и мощен позитивен знак към задграничните вложители, както и причина за усилване на интереса на американския бизнес към България. Американските компании ускоряват интереса си към България в софтуерната сфера.

Предварителните данни за 2018 година демонстрират повишаване на взаимния стокообмен с близо 26% до 903,6 млн. щ. д.

По отношение на съдействието в региона на защитата външният ни министър срещна господин Наваро с решението на държавното управление на България да избере да стартира договаряния с държавното управление на Съединени американски щати за закупуване на 8 броя самолети F-16V Block 70, както и с готовността на страната ни да осъществим предварително уговорката в границите на НАТО да отделяме годишно 2 на 100 от Брутният вътрешен продукт за защита.

Свидетелство за високото равнище на съдействие сред България и Съединени американски щати са срещите сред министър-председателя Бойко Борисов и вицепрезидента на Съединени американски щати Майк Пенс по време на конференцията по сигурността в Мюнхен, както и срещата сред господин Борисов и държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео през септември 2018 година, двустранните срещи на министър Захариева с господин Помпео по време на визитата й във Вашингтон.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР