Заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов и директорът

...
Заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов и директорът
Коментари Харесай

10-ият ученически конкурс по актьорско майсторство в Пловдив


Заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов и шефът на Националната гимназия за театрални и екранни изкуства в Пловдив – Николай Томов ще дадат  в петък началото на Десетия народен училищен конкурс по актьорско майсторство в Пловдив.

Конкурсът е с дълготрайност два дни, откриването е на 22 март 2024г., в 10.00  часа,  обявяването на спечелилите и награждаването е в събота – 23 март. Мястото на осъществяване е 3-то ателие на Националната гимназия за театрални и екранни изкуства (НГСЕИ), ул. „ Петко Д.Петков “ № 8.

В влиятелния Национален училищен конкурс по актьорско майсторство, който Националната гимназия за театрални и екранни изкуства в Пловдив провежда за 10- ти път, участват  надарени възпитаници от цялата страна от междинните учебни заведения по изкуствата и юношески театрални обединения.

Те са от 8 до 11 клас, само че ненавършили 18 година до довеждане докрай на състезанието, и  участват в конкуренция за едногодишни стипендии (1-во,2-ро,3-то място в три категории), които Министерство на културата отпуска при изискванията на Наредбата за протекция на деца с изявени способности.

За първа година, две едногодишни стипендии отпуска и Община Пловдив с Решение на Общински съвет, взето през 2023г., като такава поддръжка е заложена до 2028г.

В 10-тия Национален училищен конкурс по актьорско майсторство присъединяване са декларирали възпитаници от театралните паралелки от пет учебни заведения по изкуствата към Министерство на културата: НГСЕИ- гр. Пловдив; НУМСИ,„ Проф. Панчо Владигеров “ гр. Бургас; НУМСИ „ Христина Морфова ” гр. Стара Загора, НУИ „ Панайот Пипков “ – гр. Плевен; НУИ „ Проф. Веселин Стоянов “- гр. Русе. Те ще показват своите креативен достижения в три категории: Направление „ Драматичен спектакъл “, Направление “Куклен спектакъл “ и Направление „ Невербален спектакъл “/ “Пантомима “. Учениците се показват с монолози, фрагменти от пиеси, куклени етюди и елементи от прозаичност.

Авторитетното жури, натоварено с нелеката задача да извърши оценяването се ръководи от  проф. Жени Пашова – една от най-популярните български куклени актриси, режисьор и професор в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “. Членове на журито са доцент доктор Тодор Димитров-Мечкарски – учител по дисциплините „ Сценична тирада “, „ Правоговор “, „ Техника на говора “, „ Художествено слово “, „ Словесно деяние в театралния театър “, „ Словесно деяние в осъществен театър “ и „ Методика на образованието по театрално изкуство “ в катедра „ Драматичен спектакъл “, факултет „ Сценични изкуства “  в НАТФИЗ, доцент доктор Маргарита Божилова-Андонова – учител в катедра „ Драматичен спектакъл “, факултет „ Сценични изкуства “ в НАТФИЗ, доцент Снежина Петрова – актриса, началник на департамент „ Театър “ в Нов български университет и учител, Ралица Базайтова – гл.експерт в дирекция „ Сценични изкуства и художествено обучение “ в Министерство на културата и представител на отдел „ Култура “ на Община Пловдив.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР