Заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов е извършил бюджетно нарушение

...
Заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов е извършил бюджетно нарушение
Коментари Харесай

МВР уличи заместник на Фандъкова за финансови нарушения

Заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов е направил бюджетно нарушаване при консумиране на такса боклук и против него следва да бъде формирано досъдебно произвеждане. Барбалов е пренасочил 85 млн. лева доходи от такса боклук, които по закон са целеви, за действия, несвързани с чистотата и е направил закононарушение по член 254а от Наказателния кодекс.

С такова мнение е приключила почнала от икономическа полиция инспекция по медийни изявления за непозволено изразходвани приходи от предишни години от такса боклук, научи " Сега " от източници в Министерство на вътрешните работи. От общината отхвърлят обвиняванията и настояват, че няма нарушаване на закона. 

Според изнесените от икономическа полиция данни нарушаванията са осъществени при изразходването на недобори от непостъпили такса боклук в предишни години. Събрани недобори от 2019 и 2020 година не са постъпили в целевата сметка за приходи от такса боклук, а са влезнали в общия кюп с доходи на общината и са изразходвани за други действия. По закон приходите от такса боклук са целеви, като общините изготвят подборни план-сметки за изразходването им.
 
Законът за локалните налози и такси планува и експлицитен текст, че неусвоените приходи от предишна година от такса боклук се употребяват за следващо финансиране на услугата. Сметната палата е удостоверила този метод на използване на закона след категорично питане, а поискани от общината и Агенция за държавна финансова ревизия документи демонстрират, че общата сума на недобори, ориентирани непозволено към други действия, възлиза на 84,5 млн. лева. 

Насочването на приходи от такса боклук към финансиране на други разноски е честа процедура на общините, като през годините е имало категорично пояснение на закона за локалните налози и такси от страната на Сметната палата. Според оповестено в детайли мнение на уеб страницата на Сметната палата в секция " Правна рамка " неспазването на целевия темперамент при изразходването на тези средства е състав на закононарушение по Наказателния кодекс (чл. 254а). В позицията си палатата е безапелационна, че целевият темперамент не се губи при суми, платени със забавяне, като нецелеви са единствено постъпленията от лихви поради забавянето.

 

НЕСЪГЛАСИЕ 

От Столична община изпратиха до " Сега " позиция, в която показват безапелационното си противоречие с изказванието за осъществено бюджетно нарушаване и закононарушение. Ето какви са причините на общината:

" Всички доходи от такса битови боклуци, събирани от Столична община за съответната година, се употребяват за дейностите по сметосъбиране, неутрализиране на боклуци и поддържане на непорочност в териториите за публично прилагане. За това всяка година Столичният общински съвет приема план-сметка за дейностите по непорочност, която съдържа планирани разноски на база планирани доходи пред календарната година, за която се дефинира и размера на таксата.

Недоборите са доходи за минали години, които не са импортирани от задължените лица в интервала, в който са начислени. В този случай дейностите по осъществяване на План-сметката за тези минали година са били дофинансирани с други лични доходи на общината. Събирането на тези вземания в последващи бюджетни години възвръща изразходваните лични средства и не би следвало да се смята целеви доход за годината, в която постъпва. Въпреки това, Столична община насочва приходите от недобори още веднъж към действия по екология и озеленяване.

Всички годишни финансови доклади на Столична община са тествани от Сметната палата. В тях не се съдържат констатации и/или рекомендации за реда на отчитане на приходите от такса битови боклуци, респективно, за осъществяването на план-сметката за непорочност. Годишните финансови доклади на София са обществено налични на уеб страницата на общината. 

По отношение на инспекция на изказвания, изнесени в онлайн медия, осъществявана от Групово дело „ Национална полиция “, Столична община е предоставила всички поискани данни и уточнения на бюджетните процедури. Предоставената информация включва и правосъдни решения за метода на консумиране на средства от такса битови боклуци за минали години. 

За обсъждания интервал 1 януари 2019 година – 31 декември 2020 година Столична община е предоставяла ежедневна информация на Министерство на финансите за процеса на данъчно облагане. "

Източник: " Сега "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР