Заместник-градските прокурори Десислава Петрова и Иво Илиев дават брифинг за

...
Заместник-градските прокурори Десислава Петрова и Иво Илиев дават брифинг за
Коментари Харесай

Прокуратурата: Процесуалните следствени действия срещу Борисов и другите са били опорочени

Заместник-градските прокурори Десислава Петрова и Иво Илиев дават брифинг за арестите на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов.

Според прокуратурата процесуалните следствени дейности са опорочени. Разследвания на висши длъжностни лица се правят единствено от следовател, а не от проверяващ служител на реда, прецизират от обвиняването. Според прокурорите не е била налице и необходимост.

Досъдебното произвеждане е стартирано от прокуратурата с разпит на премиера Кирил Петков, който е разказал за диалога си с европейския прокурор Лаура Кьовеши.

Прокуратурата съобщи, че е известена с факс от Министерство на вътрешните работи. Досъдебното произвеждане е формирано по необходимост.

Кирил Петков бил очевидец, като разказал за срещата си с Кьовеши на която пък разказал за Васил Божков и медийните му изяви. Васил Божков не е разпитан по делото.

Разпитани са били и други двама очевидци, близки на Васил Божков, които разказали, че Божков се познавал с Борисов. Разпитан е очевидец, който пък разказал по какъв начин Божков оперирал с парите си, само че не е разказал нищо за това Божков да е носил пари, като е ходил при Горанов, а единствено влизал с пура в ръка.

В СГП Министерство на вътрешните работи не е направило предложение за покачване на обвиняване към арестуваните. Според показаните материали в прокуратурата от Министерство на вътрешните работи няма доказателства за привличане като обвинени арестуваните лица. Разследващите дейности са осъществявани от некомпетентни лица съгласно Наказателно-процесуален кодекс! Тези дейности би трябвало да бъдат осъществявани от следовател, а не от проверяващ служител на реда.

Десислава Петрова съобщи, че след 10 ч. през днешния ден в СГП е докладван факс, с който ГДНП са уведомили, че са образували досъдебно произвеждане за изнудване, съгласно уведомлението то е формирано в изискване на необходимост. Със същия факс СГП е известена за задържането до 24 ч. на Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов.

До момента са докладвани разпити на 6 очевидци, измежду които и министър председателят Кирил Петков. Той разказал за срещата си с Лаура Кьовеши, във връзка обществените изказвания на Васил Божков, че е изнудван от Борисов, Горанов и Арнаудова.

Васил Божков не е разпитван като очевидец по делото. Извършени са разпити и на други лица, някои от които свързани Божков.

Делото не е докладвано в неговата целокупност, в СГП са постъпили спомагателни материали, чиято съотносимост ще бъде обект на спомагателен разбор. Те са свързани главно със снимков материал от медийни изявления.

Изискани са и заповодите за задържане на трите лица, те са постъпили в 20:30 ч. и видно от тях трите лица към този момент са били освободени. В СГП не са докладвани постановления за привличане на обвинени лица.

Евентуално покачване на обвиняване в този миг би било в нарушаване на закона, сподели още Десислава Петрова.

Очаквайте детайлности

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР