Заместник директорката на Здравната инспекция в Бургас д-р Вергиния Цанова

...
Заместник директорката на Здравната инспекция в Бургас д-р Вергиния Цанова
Коментари Харесай

Уволниха шефка в РЗИ заради радиация и скрити камери

Заместник директорката на Здравната ревизия в Бургас доктор Вергиния Цанова е дисциплинарно уволнена. Началникът доктор Георги Паздеров й връчил заповедта и тя завчас напуща поста. До момента доктор Цанова даваше изказвания по всички наболели въпроси, свързани със здравето на бургазлии за оповестяването на грипни епидемии, марсилски тресчици и други

Д-р Цанова работи в инспекцията от няколко години, преди този момент е била член на борда на шефовете на държавната болница-УМБАЛ. „Не искам да разясня аргументите. Не разясня нищо“, отсече шефът на РЗИ д- р Георги Паздеров. Из града обаче се приказва, че неочакваното уволняване пристигнало, откакто доктор Цанова разгласи, че радиацията в залива „Вромос“- обичано място за плажуване и къмпингуване на туристи и локални хора е 50 пъти над допустимото.

Хотелиери от град Черноморец незабавно скочиха на митинг и се завайкаха, че сходни изказвания ще прогонят туристите и ще провалят сезона. По-принцип абсурдът с „Вромос“ има дълбоки корени още през 2010-та тогавашният регионален шеф Константин Гребенаров забрани плажуването точно поради радиацията. Причина за нея е изхвърлянето на боклуци от хвостохранилището на близка мина, която от години е затворена.

Всяко лято с радиацията на „Вромос“ избухват кавги. Тази година доктор Цанова напомни, че радиация има, само че разяснява също, че летуващите там могат да бъдат единствено предизвестени, а всеки в последна сметка взема решение самичък къде да плажува.

По-късно, откакто гръмна ужасяващото „50 пъти“, от инспекцията бе конкретизирано, че радиацията не е в рискови дози и че няма нищо по-различно от други години. Радиацията била два – три пъти над допустимото.

Според осведомени обаче отстраняването на Цанова било обвързвано и с друго. Докато шефът й доктор Паздеров бил в отпуск, тя инсталирала скрити камери за наблюдаване в СОТ-а. По неофициална информация видеонаблюдението било сложено пред вратата на шефа Паздеров и пред деловодството.

Вероятно доктор Цанова не е инсталирала камерите сама и била издадена. Това вбесило сътрудниците й и стигнало до министерството, откъдето разпоредили инспекция.
„След като преценката е, че съм нарушила разпоредбите, поемам напълно отговорността, каквато ще да е тя“, сподели пред „Труд“ доктор Цанова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР