Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман, която управляваше деликатните отношения

...
Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман, която управляваше деликатните отношения
Коментари Харесай

Ключов дипломат на САЩ по въпросите на Китай и Иран се оттегля от поста

Заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Уенди Шърман, която управляваше деликатните връзки с Китай, а преди този момент водеше сложни договаряния с Иран и Северна Корея, съобщи, че ще се пенсионира, тъкмо 30 години след първия се работен ден в Държавния департамент.

73-годишната жена, която е неизменима част от външнополитическите кръгове на Демократическата партия, съобщи, че ще се отдръпна в края на юни. Нейният правоприемник, който ще би трябвало да бъде одобрен от Сената, не беше разгласен незабавно.

" Като заместник-министър съм необикновено горда от работата, която свършихме, с цел да се оправим с удивителен набор от провокации - пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, провокациите в Индийско-Тихоокеанския район, Ковид-19 - като в същото време обединихме съдружници и сътрудници, с цел да развием общата ни визия за по-добро бъдеще ", написа тя в Twitter.

Държавният секретар Антъни Блинкен поздрави своя заместител, изключително за ангажираността ѝ в Азия и напъните ѝ да сплоти съдружниците в поддръжка на Украйна.

" Тя наблюдаваше напъните ни за подсилване на потенциала на Министерството за ръководство на връзките ни с Китайската национална република и построи по-голямо доближаване със съдружниците и сътрудниците ", сподели Блинкен.

Шърман пътува до Китай след встъпването в служба на президента Джо Байдън през 2021 година, като организира напрегнати, само че спокойни диалози за широкообхватното съревнование сред двете най-големи стопански сили в света.

Тя реализира и пътувания до Турция и Египет - дългогодишни съдружници на Съединени американски щати, от които Байдън в началото беше заречен по-голяма отдалеченост заради опасения, свързани с правата на индивида.

Ветеран в договарянията, Шърман посредничи за нуклеарни покупко-продажби със Северна Корея при Бил Клинтън и с Иран при Барак Обама. И двете съглашения се провалиха при идващите републикански президенти.

В записките си Шърман споделя извънредно искрено за договарянията с иранците във Виена, като си спомня по какъв начин сътрудниците ѝ в последния миг са повдигнали нов противоречив въпрос, което съвсем я е разплакало.

Тя написа, че реакцията ѝ зашеметила иранците и те се отказали от възраженията си.

" В този миг всичко си пристигна на мястото. Когато на масата за договаряния, както в работата, по този начин и в персоналния си живот, носиш полезности като достоверност, непримиримост и ангажираност, имаш голяма мощ ", написа тя.

Родена в еврейско семейство в Балтимор, Шърман стартира кариерата си като обществен служащ и се включва интензивно в политиката на Демократическата партия. Преди да стартира кариерата си на посланик, тя управлява организацията " Списъкът на Емили ", която работи за избирането на дами, подкрепящи правото на аборт. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР