Заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан обяви, че енергийната диверсификация

...
Заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан обяви, че енергийната диверсификация
Коментари Харесай

САЩ се притесняват от зависимостта на България в енергетиката

Заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Джон Съливан разгласи, че енергийната диверсификация на България е значима за Вашингтон. Според Съливан по този начин ще се увеличи националната ни сигурност и страната ни няма да зависи единствено от един източник.

"САЩ също се тормози от зависимостта от петрол от задгранични източници от десетилетия насам. Особено през последните 10-15 години Съединени американски щати стигна до там, че изнася сила ", уточни Джон Съливан на брифинг в Министерския съвет.

Той разясни, че този въпрос е разискван с българския външен министър Екатерина Захариева. "Що се отнася до тръбопроводите, изразихме мнението си. Знаем, че държавното управление ще вземе суверенно решение, както и за изтребителите ", добави Джон Съливан.

Модернизацията на българските Военновъздушни сили също е била съществена тематика по време на диалозите.

"Сигурността на България, като съдружник в НАТО е наш ангажимент. Ще предоставим всякаква спомагателна информация, която ще помогне на българското държавно управление да вземе решение ", посочи заместник-държавният секретар на Съединени американски щати.

Външният министър Екатерина Захариева заяви, че офертата на Щатите за нови F-16 ще бъде усъвършенствана. Захариева изрази вяра, че скоро визите за Съединените щати ще отпаднат и страната ни ще бъде третирана като останалите членки на Европейски Съюз.

Съливан на собствен ред регистрира, че двустранните връзки сред България и Съединени американски щати са по-силни от всеки път. Визитата му у нас продължава със срещи с премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев и вицепремиера и министър на защитата Красимир Каракачанов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР