Заместителят на захарта, наречен еритритол може да е свързан със

...
Заместителят на захарта, наречен еритритол може да е свързан със
Коментари Харесай

Подсладителят еритритол може да е причина за сърдечен удар или инсулт, сочи проучване

Заместителят на захарта, наименуван еритритол може да е обвързван със съсирване на кръвта, инсулт, инфаркт и гибел, съгласно ново изследване.

„ Степента на риска не е дребна “, сподели водещият създател на проучването доктор Стенли Хейзън, шеф на Центъра за сърдечно-съдова диагностика и предварителна защита в Изследователския институт Lerner на клиниката в Кливланд, оповестява CNN.
Хората с рискови фактори за сърдечни болести, като диабет, са два пъти по-склонни да получат сърдечен удар или инсулт, в случай че имат по-високи равнища на еритритол в кръвта си, съгласно e.

Допълнителни лабораторни проучвания и проучвания върху животни, показани в публикацията, разкриват, че еритритолът наподобява кара тромбоцитите да се съсирват по-лесно. Съсиреците могат да се откъснат и да пътуват до сърцето, предизвиквайки инфаркт, или до мозъка, предизвиквайки инсулт.

„ Това сигурно звучи обезпокоително “, сподели доктор Андрю Фрийман, шеф на сърдечно-съдовата профилактика и здраве в National Jewish Health, болница в Денвър, който не взе участие в проучването.

„ Изглежда, че има риск от съсирване от потреблението на еритритол “, сподели Фрийман. " Очевидно са нужни повече проучвания, само че е добре да има нараснало внимание към това да ограничите еритритола в диетата си към този момент ".

В отговор на изследването Съветът за надзор на калориите, индустриална асоциация, разяснява пред CNN, че „ резултатите от това изследване са в несъгласие с десетилетия научни проучвания, показващи, че нискокалоричните подсладители като еритритол са безвредни, както се вижда от световните регулаторни позволения за тяхната приложимост в храни и питиета “, сподели Робърт Ранкин, изпълнителен шеф на съвета, в имейл.

Резултатите „ не би трябвало да се екстраполират към общото население, защото участниците в интервенцията към този момент са били изложени на нараснал риск от сърдечно-съдови произшествия “, сподели Ранкин.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР