Замърсяването с пластмаса си е сериозен проблем, за който се

...
Замърсяването с пластмаса си е сериозен проблем, за който се
Коментари Харесай

Микропластмасата е вече и на Еверест

Замърсяването с пластмаса си е сериозен проблем, за който се приказва от години. Всеки може и самичък да се убеди (ако още не го е направил) - съвсем няма кътче в природата, което да не сме замърсили с пластмасови боклуци.
 Микропластмасата, рибите и по какъв начин тя трансформира морските жители
Рибите няма да са същите. Ето и за какво

За жал, следствията могат да бъдат съдбовни

Океаните несъмнено са измежду най-засегнатите, само че се оказва, че човешката активност е достигнала и до най-високата точка на планетата - Еверест .

Дребни пластмасови частици са били открити единствено на няколкостотин метра от върха на място известно като " балкона ". Микропластмасата е била открита в проби от снега, взети от разнообразни височини. От 5300 до 8440 метра надморска височина.
 Снимка 425516

Изследването, оповестено в списание, се базира на проби, взети от експедиция на National Geographic до върха през 2019 година

На литър вода от пробите от снега учените са разкрили приблизително по 30 частици микропластмаса. В най-замърсените проби частиците са били 119. Те са били взети от региона на базовия лагер, където алпинистите прекарват най-вече време.
 Микропластмасата, абсорбирането й от растенията и в кои плодове и зеленчуци се съдържа
Микропластмасата към този момент е и в плодовете, и в зеленчуците

Още един директен път до организма ни

Според учените, откритата микропластмаса най-вероятно идва от оборудването на хората, посещавали Еверест - облекла, палатки, въжета. Имиджън Напър (Imogen Napper) от университета в Плимът, Англия, която води проучването, остава доста сюрпризирана, че в съвсем всяка проба има съществуване на микропластмаса.

" Еверест е място, което постоянно съм считала за отдалечено и девствено. Това, че към този момент знаем, че замърсяваме към най-високата точка на света, в действителност ми отвори очите. "

Според нея, намаляването, повторното потребление и преработването на пластмасата е извънредно значимо, с цел да не попада тя в природата. Но все пак доста облекла се вършат от синтетични тъкани и с времето те отделят микрочастици. Така че би трябвало да бъде обърнато внимание и на потреблението на по-качествени тъкани, написа.
 Микропластмасата, съществуването й в храната и какво количество гълтаме за седмица
Всяка седмица изяждаме пластмаса, колкото една кредитна карта

Врагът на нашата маса

Колкото до Еверест, единствено през 2019 година върхът е бил изкачен от повече от 880 алпинисти, което пък до някаква степен изяснява и съществуването на микропластмасови частици в снега. Което надалеч не значи, че е обикновено...
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР