Замърсяването на въздуха все още причинява повече от 1200 преждевременни

...
Замърсяването на въздуха все още причинява повече от 1200 преждевременни
Коментари Харесай

Мръсният въздух убива над 1200 деца годишно в Европа  

Замърсяването на въздуха към момента предизвиква повече от 1200 преждевременни смъртни случая годишно на лица под 18 години в цяла Европа. Също по този начин усилва риска от хронични болести на по-късен стадий от живота на хората. Това заяви в понеделник организацията на Европейския съюз (ЕС) за околната среда (ЕАОС), представена от Агенция Франс Прес.

Въпреки скорошните усъвършенствания, " равнището на основни замърсители на въздуха в доста европейски страни остава настойчиво над насоките на Световната здравна организация " (СЗО), изключително в Централна и Източна Европа и Италия, заяви ЕАОС след изследване в над 30 страни, в това число 27-те членове на Европейски Съюз.


Докладът не обгръща огромните индустриални народи Русия, Украйна и Обединеното кралство, което допуска, че общият брой на смъртните случаи за континента може да е по-висок.

ЕАОС разгласи предишния ноември, че 238 000 души са умряли прибързано заради замърсяването на въздуха през 2020 година в Европейски Съюз, плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Турция.

" Замърсяването на въздуха предизвиква над 1200 преждевременни смъртни случая годишно при хора под 18-годишна възраст в Европа и доста усилва риска от заболяване по-късно в живота ", сподели организацията.

Проучването е първото на организацията, което се концентрира съответно върху децата.

" Въпреки че броят на преждевременните смъртни случаи в тази възрастова група е невисок спрямо общия брой на европейското население, изчислен от ЕИП всяка година, смъртните случаи в ранна възраст съставляват загуба на предстоящ капацитет и идват със доста задължение от хронични болести, както в детството и по-късно в живота ", сподели организацията.

Призовават се управляващите да се съсредоточат върху подобряването на качеството на въздуха към учебните заведения и детските градини, както и спортните уреди и центровете за всеобщ превоз.

" След раждането замърсяването на околния въздух усилва риска от няколко здравословни казуса, в това число астма, понижена белодробна функционалност, респираторни инфекции и алергии ", се отбелязва в отчета.

Лошото качество на въздуха може също да " утежни хронични болести като астма, която визира девет % от децата и юношите в Европа, както и да усили риска от някои хронични болести по-късно в зрелост ".

Деветдесет и седем % от градското население през 2021 година е било изложено на въздух, който не дава отговор на рекомендациите на СЗО, съгласно данни, оповестени в понеделник.

Миналата година EEA акцентира, че Европейски Съюз е на път да реализира задачата си за понижаване на преждевременната гибел с 50 % до 2030 година спрямо 2005 година

В началото на 90-те години на предишния век фините прахови частици причиняваха съвсем милион преждевременни смъртни случаи годишно в 27-те страни от Европейски Съюз. Това падна до 431 000 през 2005 година

Ситуацията в Европа наподобява по-добра, в сравнение с в по-голямата част от планетата, споделя СЗО, която упреква замърсяването на въздуха за седем милиона смъртни случая в международен мащаб всяка година, съвсем толкоз, що се касае за пушенето на цигари или неприятните диети.

Няколкостотин хиляди от смъртните случаи засягат деца под 15 години.

В Тайланд, където токсичният смог задушава елементи от страната, здравните управляващи споделиха предходната седмица, че 2, 4 милиона души са потърсили болнично лекуване за медицински проблеми, свързани със замърсяването на въздуха от началото на годината.

Фините прахови частици, най-вече от коли и камиони и които могат да обхванат надълбоко в белите дробове, се смятат за най-лошия замърсител на въздуха, следвани от азотния диоксид и озона.

През септември 2021 година се реализира съглашение за стягане на рестриктивните мерки, избрани за главните замърсители през 2005 година

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР