Замърсяването на въздуха води до влошаване на здравето и опасност

...
Замърсяването на въздуха води до влошаване на здравето и опасност
Коментари Харесай

Сменят безплатно печките на десетки хиляди домакинства в София

Замърсяването на въздуха води до утежняване на здравето и заплаха за живота на хората. Смятаме, че е значимо институциите да осведомят жителите за напредъка на ограниченията, които ползват. Важно е жителите да споделят мнението си и да зададат своите въпроси. Това сподели омбудсманът Диана Ковачева на среща с специалисти и жители във връзка проблемите със замърсяването на въздуха, съобщи кореспондент на Novini.bg

Нашият мониторинг сподели една нормативна динамичност в последните месеци. Има Закон за изменение и допълнение на Закона за чистотата на атмосферния въздух. Радвам се, че дебатът напредва в тази посока. Има и динамичност в наредбите, съобщи Ковачева.

Мием интензивно улиците, уточни зам.-кметът на София Йоана Христова. Качихме и графиците, тъй че те да са обществено налични. Имаме и противоположна връзка от жителите. Смятаме, че и контролът от страна на Столична община става все по-интензивен, добави тя.

Христова означи, че Столична община е стартирала разделно събиране на текстилни боклуци. Увеличихме и разделното събиране на битови боклуци. Сключени са контракти за разделно събиране на гуми. Стартирахме и процедура за доставка на филтри. До края на годината на постройките, които се отопляват с твърдо гориво, ще бъдат инсталирани 150 филтъра, до края на 2020 година се планува да бъдат инсталирани 750 филтъра, а до края на 2021 – 1000 филтъра, заяви тя.

Зам.-кметът на София оповести, че са обезпечени 57 млн. лв., с които да бъдат сменени остарели отоплителни уреди на към 20 000 семейства в София. Средствата са по Оперативна стратегия "Околна среда ". Ще проведем и разяснителна акция, с цел да знаят жителите по какъв начин могат да им бъдат сменени отоплителните съоръжения. Целта е в идващите 3 година отоплителните съоръжения на към 20 000 семейства в София да бъдат сменени, сподели Христова.

Към момента 90-95% от автобусния състав е сменен, закупуват се и електробуси. Смятаме, че този тип съвкупни ограничения вършат качеството на въздуха в София по-добро.

На срещата стана ясно, че от шестте измервателни станции в София сериозни са данните единствено от една – в квартал "Надежда ". Всички превишавания на нормите са измерени през месеците януари, февруари и март.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР