Замърсяването на въздуха с фини прахови частици е довело до

...
Замърсяването на въздуха с фини прахови частици е довело до
Коментари Харесай

Замърсяването на въздуха е причинило смъртта на 238 000 европейци

Замърсяването на въздуха с фини прахови частици е довело до 238 000 случая на преждевременна гибел в Европейския съюз през 2020 година Това е леко нарастване по отношение на миналата година, се споделя в нов отчет на Европейската организация по околна среда, представен от БГНЕС. 

В целия блок през тази година " излагането на концентрации на фини прахови частици над целесъобразното равнище на Световната здравна организация за 2021 година е довело до 238 000 случая на преждевременна гибел ", се показва в отчета. Това е малко повече от записаните през 2019 година в Европейски Съюз, макар спада на излъчванията, дължащ се на рестриктивните мерки на Covid-19.

Фини прахови частици, или PM2,5, е термин за фини прахови частици, които нормално са непряк артикул от изгорелите газове на колите или електроцентралите, употребяващи въглища.

Малкият им размер им разрешава да навлязат надълбоко в дихателните пътища, като утежняват риска от бронхит, астма и белодробни болести.

Също по този начин през 2020 година излагането на азотен диоксид (NO2) над предложения от СЗО предел е довело до 49 000 случая на преждевременна гибел в Европейски Съюз, заяви ЕАОС. Острата експозиция на озон (O3) е довела до преждевременната гибел на 24 000 души.

" При съпоставяне на 2020 година с 2019 година броят на преждевременните смъртни случаи, дължащи се на замърсяването на въздуха, се е нараснал за PM2.5, само че е намалял за NO2 и O3. За PM 2,5 спадът в концентрациите беше обезвреден от увеличението на смъртните случаи, дължащи се на пандемията ", разгласи Европейската организация по околна среда.

Пандемията докара до гибелта на някои хора, които към този момент живеят със болести, свързани със замърсяването на въздуха.

Европейски Съюз желае да понижи преждевременните смъртни случаи, свързани със замърсяването с фини прахови частици, с 55% през 2030 година спрямо равнищата от 2005 г. Като цяло за страните от Европейски Съюз през 2020 година този индикатор е с 45% по-нисък от този през 2005 година Ако този ритъм на спад се резервира, Европейски Съюз ще реализира гореспоменатата цел на проекта за деяние за нулево замърсяване преди 2030 година, заяви Европейската организация по околна среда.

Според СЗО замърсяването на въздуха е причина за седем милиона преждевременни смъртни случая годишно в международен мащаб, което го слага наедно с тютюнопушенето или неприятното хранене. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР