Замърсяването на въздуха е по-опасно за здравето на средностатистическия човек

...
Замърсяването на въздуха е по-опасно за здравето на средностатистическия човек
Коментари Харесай

Мръсният въздух ни убива по-често от тютюнопушенето или алкохола

Замърсяването на въздуха е по-опасно за здравето на средностатистическия човек на планетата Земя от тютюнопушенето или алкохола, като опасността се утежнява в световния епицентър Южна Азия, макар бързите усъвършенствания от Китай, демонстрира изследване.

Въпреки това размерът на средствата, отделени за справяне с това предизвикателство, е дребна част от сумата, предопределена за битка с инфекциозните заболявания, се споделя в проучването на Института за енергийна политика към Чикагския университет (EPIC).

Годишният отчет на EPIC за показателя на качеството на въздуха (Air Quality Life Index – AQLI) демонстрира, че замърсяването на въздуха с фини прахови частици, което се получава от автомобилни и промишлени излъчвания, горски пожари и други, остава „ най-голямата външна опасност за публичното здраве “, осведоми Агенция Франс Прес.

Ако светът трайно понижи тези замърсители, с цел да доближи целесъобразната граница на Световната здравна организация (СЗО), междинният човек ще добави 2,3 години към продължителността на живота си, сочат данните, които са с последна дата 2021 година

Фините прахови частици са свързани с белодробни болести, сърдечни болести, инсулти и рак.

За съпоставяне, използването на тютюн понижава продължителността на живота в международен мащаб с 2,2 години, до момента в който недохранването на децата и майките е причина за понижаване на продължителността на живота с 1,6 години.

Азия и Африка носят най-голямата тежест, само че имат една от най-слабите инфраструктури за даване на навременни и точни данни на жителите. Освен това те получават дребни елементи от така и така дребната международна филантропия. Например целият африкански континент получава по-малко от 300 000 $ за справяне със замърсяването на въздуха.

„ Съществува надълбоко разминаване сред това къде замърсяването на въздуха е най-лошо и къде ние, групово и световно, разполагаме с запаси за решение на казуса “, съобщи пред Агенция Франс Прес Криста Хасенкопф, шеф на стратегиите за качество на въздуха в EPIC.

Макар че съществува интернационално партньорство за финансиране, наречено Глобален фонд, което отпуска 4 милиарда $ годишно за ХИВ/СПИН, малария и туберкулоза, няма еквивалент за замърсяването на въздуха.

„ Въпреки това замърсяването на въздуха лишава повече години от живота на междинния човек в ДРК (Демократична република Конго) и Камерун, в сравнение с ХИВ/СПИН, малария и други закани за здравето “, се споделя в отчета.

В международен мащаб Южна Азия е най-засегнатият район. Бангладеш, Индия, Непал и Пакистан се подреждат на първите четири места в класацията на най-замърсените страни във връзка с средногодишните претеглени стойности на фини прахови частици, които се засичат от спътници и се дефинират като частици с диаметър 2,5 микрона или по-малко (PM2,5). След това концентрациите на замърсяване на въздуха се включват в метриката AQLI, която пресмята въздействието им върху продължителността на живота въз основа на рецензирани способи.

Жителите на Бангладеш, където междинните равнища на PM2,5 са 74 микрограма на пространствен метър, биха спечелили 6,8 години живот, в случай че те бъдат сведени до рекомендациите на СЗО от 5 микрограма на пространствен метър.

Междувременно столицата на Индия Делхи е „ най-замърсеният мегаполис в света “ със приблизително годишно замърсяване с прахови частици от 126,5 микрограма на пространствен метър.

От друга страна, Китай „ има незабравим прогрес във връзка с войната си със замърсяването на въздуха “, която стартира през 2014 година, сподели Хасенкопф. Замърсяването на въздуха в страната е намаляло с 42,3% в интервала 2013-2021 година Ако подобренията се запазят, средностатистическият китайски жител ще може да живее 2,2 години по-дълго.

В Съединените щати законодателни дейности като Закона за чистотата на въздуха помогнаха за понижаване на замърсяването с 64,9 % от 1970 година насам, което оказа помощ на американците да усилят продължителността на живота си с 1,4 години.

Но възходящата опасност от горски пожари – обвързвана с по-високите температури и по-сухите условия, дължащи се на изменението на климата – води до внезапно увеличение на замърсяването от западната част на Съединените щати до Латинска Америка и Югоизточна Азия. Например през историческия сезон на горските пожари в Калифорния през 2021 година в окръг Плумас междинната централизация на фини прахови частици е надхвърлила повече от пет пъти целесъобразната стойност на СЗО.

Историята на Северна Америка във връзка с подобряването на замърсяването на въздуха през последните десетилетия е сходна на тази в Европа, само че остават огромни разлики сред Западна и Източна Европа, като Босна е най-замърсената страна на континента.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР