Замъкът Кадриорг Амбициозната реч на френския президент Еманюел Макрон за

...
Замъкът Кадриорг Амбициозната реч на френския президент Еманюел Макрон за
Коментари Харесай

Визията на Макрон за Европа - основното ястие на вечерята на евролидерите в Талин


Замъкът Кадриорг

Амбициозната тирада на френския президент Еманюел Макрон за бъдещето на Европа ще е главното ядене на вечерята на европейските водачи тази вечер в Талин, ден преди среща на върха, отдадена на цифровата стопанска система, написа в четвъртък организация Франс прес.

" Вижте епохата ни, погледнете я добре и ще видите, че нямате избор ", съобщи във вторник французинът на своите сътрудници след траяла над час и половина защита в поддръжка на една Европа " на няколко скорости " към една по-силна френско-германска двойка.

Макрон първи ще вземе думата на тази тричасова вечеря в замъка Кадриорг - някогашна лятна резиденция на съветските царе, която в този момент е музей.

" След това речта му ще бъде насочна точка за изявленията на останалите ", посочи европейски посланик пред Агенция Франс Прес.

Преди това в ранна вечер френският президент ще беседва на четири очи с немската канцлерка Ангела Меркел и ще разиска с нея френските оферти за промяна на Европейски Съюз. Тази двустранна среща не беше планувана авансово.

На вечерята ще участват всички държавни и държавни ръководители от Европейски Съюз с изключение на испанският министър председател Мариано Рахой, който избира да остане в Мадрид три дни преди неразрешения референдум за самостоятелност на Каталуния.

" За обезпечаване на открит, прям и неофициален диалог, няма да се показва никакъв текст, а след разискванията ни няма да има писмена заключителна декларация ", предизвести ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск.

" Всички нужни съставки за същинска полемика са налице ", даде обещание през вчерашния ден представителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, който приветства " смелите и съответни оферти " на френския държавен глава.

Сред множеството оферти са основаването на икономическо държавно управление на еврозоната със личен министър и бюджет, под контрола на парламент на еврозоната, като и общи европейски сили за бързо реагиране до 2020 година

С изключително неспокойствие се чака позицията по тези въпроси на канцлерката Меркел, на която Еманюел Макрон е предложил " ново партньорство ".

Тя е по-скоро позитивно настроена към " европейската пристрастеност " на французина, само че лимитираната й победа на парламентарните избори в неделя я принуждава да подписа съглашение за съдружно ръководство с либералите от Свободната демократическа партия, които пък се опълчват на концепциите на Париж за еврозоната.

" Твърде рано е " за подробна оценка на френските оферти, сподели през вчерашния ден представител на канцлерката.

Френската визия за Европа " на няколко скорости " също така наподобява се разминава с тази на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който избира една крепко споена Европа, в чиято отбрана се изрече в програмната си тирада за положението на Съюза в средата на този месец.

" Вярно е, че не мисля тъкмо като господин Макрон. Аз избирам 27 страни членки, които работят дружно и напредват дружно ", съобщи Юнкер предходната седмица.

След което направи следната спогодба: " Когато обаче това не е допустимо, по-добре Европа на няколко скорости, в сравнение с погазване на място. "

Британският министър председател Тереза Мей също ще участва на вечерята, броени часове след приключването на нов кръг договаряния за Брекзита в Лондон.

Англия не бе канена на състояли се напоследък неофициални срещи за бъдещето на Европейски Съюз в Словакия, Малта и Италия.

Миналата седмица Мей в тирада в Италия прикани за " мек " Брекзит и даде обещание да извърши финансовите отговорности, които страната й е поела като член на Европейски Съюз, в опит да съживи постепенно напредващите комплицирани договаряния.

При толкоз доста значими тематики Естония, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз до края на годината, може да се затрудни да наложи в утрешния дневен ред цифровата стопанска система, която е предпочитаната й тематика.

" Лидерите са свободни да приказват за каквото желаят. Но самият факт, че такава среща на върха ще се състои, към този момент е триумф ", отбелязва източник от Съвета.

Сред обсъжданите тематики ще е киберсигурността или свободното придвижване на данни, което е приоритет за водещата в цифровия бранш дребна балтийска страна.

В полемиката ще се разиска и предпазеното във вторник от Еманюел Макрон френско предложение да се полза оборотът на цифровите колоси като Епъл или Google във всяка обособена европейска страна, а не облагите им, с цел да се води битка с фискалната оптимизация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР