Зам.-председателят на парламента Кристиян Вигенин от БСП коментира актаулната политическа

...
Зам.-председателят на парламента Кристиян Вигенин от БСП коментира актаулната политическа
Коментари Харесай

Кристиян Вигенин: Ще ни е нужна много мъдрост в следващите дни

Зам.-председателят на Народното събрание Кристиян Вигенин от Българска социалистическа партия разяснява актаулната политическа конюнктура у нас.

" Сега е време всеки от нас, изключително политическите водачи, да поемат глътка въздух, да осмислят добре къде се намираме и какво следва, тъй като ще ни е нужна доста мъдрост в идващите дни ", сподели пред Българска национална телевизия депутатът.

Той сподели още, че сега е рано да се водят съответни диалози сред политическите обединения, тъй като има прекалено много неясноти.

" Но всяка една политическа групировка, съм уверен, че осмисля личното си държание, обстановката, в която се намираме, отговорността на първо място пред хората, пред страната и се надявам с тази мисъл да продължим в идващите дни и взаимната работа и диалозите между тях. Защото най-лесно е да кажем - отиваме на избори, по-трудно е да се опитаме да формулираме целите пред България, кое е значимо за хората в идващите месеци и може би въпреки всичко да се опитаме да го осъществяваме, без още веднъж, за 4-ти път за година и половина, да караме хората да гласоподават ", добави Вигенин.

По думите му от време на време е по-лесно да прехвърлиш отговорността непосредствено на хората, само че това значи, че в някаква степен си се провалил. Зам.-председателят на Народно събрание подсети, че по Конституция изборите са за 4 години и съгласно него би трябвало " да носиш отговорността и да имаш умеенето, и да направиш по този начин, че държавното управление да ръководи тези четири години. "

" Не всичко е изгубено, дано по този начин да го кажа. Има капацитет. Коалицията, която управляваше досега може да продължи да го прави с ясни задължения, ясно написани - по този начин както направихме този опит с мандата на " Продължаваме промяната ". Една много съответна управническа стратегия за идващите шест месеца, с цели, които са значими за хората. Едни избори ще оттласнат всичко с няколко месеца напред, което може да се окаже съдбовно в някои връзки - във връзка с Плана за възобновяване и резистентност, във връзка с доста обществени детайли, които сме заложили в тази стратегия. "

В Българска социалистическа партия не са обсъждали въпроса дали биха създали крачка обратно със своя водач Корнелия Нинова, съобщи Вигенин.

" Не мисля, че водачите са проблем в тази ситуация, т.е. присъединяване на водачите в ръководството. Проблемите бяха и са на друго ниво. Например подозренията в решимостта на всеки от сътрудниците да се ангажира с основни тематики като битката с корупцията, прекъсването на източването на средства. Смятам, че по-големият въпрос е не кой взе участие в държавното управление, а какво прави това държавно управление. И ние в случай че се договорим, че заставаме зад една стратегия - какво би трябвало да бъде изпълнено, в какви периоди - тези подозрения, които показва " Продължаваме промяната " във връзка с Има Такъв Народ може да бъде преодоляно в случай че с третия мандат, защото вторият явно е жертван, ние се договорим за конкренти неща - битката с корупцията, закона за КПКОНПИ, ръководителя на антикорупционната комисия. "

Много е надалеч моментът, в който ще се излъчи претендент за министър председател, сподели Вигенин. Той подсети, че третият мандат се връчва не на претендент за министър председател, а на парламентарна група, която няма избран период, в който да излъчи претендент.

" Как да излъчим претендент за министър председател като не знаем дали при нас ще пристигна мандатът. На този стадий всяко говорене за претендент за министър председател може да блокира целия развой. Нека да изчакаме на кого ще даде третия мандат президента. Нашата съществена задача е да опитаме да осъществяваме държавно управление с тези цели, за които приказвам. "

" Виждам, че в последните дни имаше няколко съществени заявки от " Продължаваме промяната ", които ме карат да имам вяра, че те по-скоро към този момент се настройват за избори. Но мисля, че те в случай че са серизони в желанията си да осъществят задачите, с които пристигнаха в ръководството и изключително битката с корупцията, един деликатен разбор ще покаже, че след едни избори наесен на тях ще им бъд едалеч по-трудно в случай че не и невероятно да го създадат. Шансът в политиката постоянно идва единствено един път и този късмет може да бъде пропуснат в случай че не успеем с третия мандат. Иначе на избори е най-лесно да се отиде, само че не мисля, че това е виновният метод.

Според Вигенин би трябвало да се търси вид, който е задоволително допустим преди всичко за " Продължаваме промяната " като победител в предходните избори. И третата парламентарна група, когато получи мандата, би трябвало да организира доста съществени съвещания.

" Тук отговорността и на президента е доста огромна, тъй като по това на кого ще бъде връчен този мандат ще си проличи какви са неговите планове, по какъв начин той вижда политическата обстановка. Ако получим мандат ще създадем вероятното, в случай че различен го получи ще участваме в диалози доброжелателно. "

Кристиян Вигенин позволи след връчването на втория мандат да има още един кръг диалози с политическите обединения.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР