Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев гостува в bTV. Разговорът започна

...
Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев гостува в bTV. Разговорът започна
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Ако ГЕРБ управлявахме, нямаше да допуснем тези високи цени на енергоносителите

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев гостува в bTV. Разговорът стартира с неуместен въпрос на водещата: " ГЕРБ желае оставка, ГЕРБ включва ли и вас? ". " Не мога да схвана въпроса ви ", отговори Дончев. " Искате ли оставката на държавното управление? ", продължи да упорства водещата. " Да ", съобщи зам.-председателят на ГЕРБ.

" Защото Борисов не я желае? ", попита още веднъж водещата. " Не се хващайте за всяка имитация. Аз също съм казвал, че не би трябвало да се бърза с избори, до момента в който всеки един българин не разбере смяната. Националният и държавен интерес обаче изисква да има ново държавно управление, с малко по-грамотни хора ", разяснява някогашният вицепремиер.

" Искам кабинетът да подаде оставка. С една четвърт от депутатите не може да бъде преустановен мандатът на това държавно управление. Това може да стане единствено при тежък разкол в обединението или сериозен публичен напън ", добави Томислав Дончев.

Той посочи, че не приказва за митинги, проведени от партията му. Дончев призна, че ГЕРБ са имали изгода от по-дълъг живот на държавното управление, с цел да стигне " смяната " до дъно. Бившите ръководещи обаче желаят да поддържат връзка с политически по-грамотни хора.

Да се оплакваш за всичките си управнически неволи с опозицията, е несериозно, сподели още Томислав Дончев.

Той подлага на критика антикризисните ограничения на кабинета. Категоричен е, че в случай че бяха на власт, ГЕРБ нямало да позволен тези високи цени на енергоносителите. А това е половината причина за високата инфлация. Според него обезщетенията за бизнеса би трябвало да са доста по-високи.

Дончев добави, че ще има сигнал, който ще бъде в Министерството на вътрешните работи. " Това е спомагателен тест. Доколко страната в тази обстановка има имунни сили. Нека да забележим преди всичко Министерството на вътрешните работи дали ще бъде по този начин старателно, справяйки се с тези случаи, както примерно в годините на опозицията ", сподели той и загатна, че ще е обвързвано с доставките на газ.

" Със сигурност доставките на газ през последните месеци са тематика, с която Министерство на вътрешните работи би следвало да се занимава ", сподели той.

На въпрос за Балкански поток и инспекцията му, Дончев отговори, че всеки може да ревизира каквото си желае. А какво ще разкрие такава инспекция, пита водещата. " Ще разкрие, че България е разширила газопреносната си мрежа и че ще получава директни такси от това ", отговори някогашният вицепремиер.

Той добави, че инфлацията е изтървана, тъй като е нямало съответни обезщетения за повишението на цената на тока. " В момента каквито й ограничения да се вкарат, може даже да я вдигнат още. Трябваше да имаме ограничения преди този момент. Ако ние управлявахме, нямаше да допуснем да се стигне до тази обстановка. Стойността на тока и газа влиза в цената на продукцията. Затова трябваше съответни обезщетения в точния момент ", разяснява Томислав Дончев.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР