Зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс напуска изпълнителния орган на

...
Зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс напуска изпълнителния орган на
Коментари Харесай

По примера Габриел: Франс Тимерманс напуска ЕК с амбицията да стане премиер в Нидерландия

Зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс напуща изпълнителния орган на Европейски Съюз, с цел да се включи в идните избори в Нидерландия и да поведе листата на обединението сред неговата Партия на труда и Зелените (GroenLinks). Това разгласи самият той пред нидерландската социална телевизия, като посочи, че упоритостта му е да стане министър председател.

Страната ще организира своите предварителни парламентарни избори, откакто държавното управление на министър-председателя Марк Рюте се разпадна след противоречие към политики за миграцията. Самият Рюте по-рано съобщи, че няма да взе участие в изборите и напуща политиката.

" Тази заран оповестих на Партията на труда и ГроенЛинк, че бих желал да се кандидатирам за лидер на листата на тези две партии на идващите избори. Мисля, че е време ние в Нидерландия още веднъж да се обединим, вместо да се разединяваме. Трябва да се противодейства на фрагментацията в политиката. Имаме великански провокации, климатична рецесия, природата не е в положително положение ", съобщи Тимеранс.

Темата за климата и околната среда е особена близка за политика, защото той е ръководителят на европейската Зелена договорка.

За да взе участие в изборите в страната си, а и вероятно в ръководството, Тимерманс ще би трябвало да подаде оставка от поста на зам.-председател на Европейска комисия. Подобен беше казусът и на българския еврокомисар Мария Габриел, която се отхвърли да бъде член на Комисията, с цел да стартира договарянията за сформиране на държавно управление.

Освен че поддържа зелената стратегия, Тимерманс има за цел да продължи твърдата проукраинска позиция на Нидерландия, като отбелязва, че се кандидатира за министър председател по време на " война по границите на Европа ".

Той има дълготраен опит с Кремъл, като преди този момент е бил външен министър на Нидерландия по време на свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии през 2014 година от съветските военни, а преди този момент е бил и посланик в Москва.

На последните европейски избори той беше водещият претендент на европейските социалисти за ръководител на Европейска комисия. Преди да отиде в Брюксел, Тимерманс е бил и министър на външните работи в Нидерландия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР