Зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис (вляво) и министър Владислав Горанов

...
Зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис (вляво) и министър Владислав Горанов
Коментари Харесай

ЕС въвежда нови мерки срещу измамите с ДДС


Зам.-председателят на Европейска комисия Валдис Домбровскис (вляво) и министър Владислав Горанов

Съветът на финансовите министри на Европейски Съюз (ЕКОФИН) утвърди в петък пакет от ограничения за противопоставяне на Данък добавена стойност измамите, стана ясно от изказване на министър Владислав Горанов, който ръководи съвещанието в Люксембург.

Предвижда се рационализиране на обмена на информация сред данъчните администрации на страните членки, а също и също и взаимоотношението с правораздавателните органи.

След съвещанието на съвета Европейската комисия приветства постигнатото съглашение. Пропуските в системата водят до огромни измами с Данък добавена стойност и до годишни загуби в размер на 50 милиарда евро за бюджетите на страните членки на Европейски Съюз, твърди Брюксел.

След влизането на ограниченията в действие страните членки ще могат да обменят по-полезна информация и да засилят съдействието си в битката с незаконните организации, в това число терористични.

С новите правила ще се ускори съдействието сред страните членки, което ще им разреши по-бързо и по-ефективно да преследват измамите в региона на Данък добавена стойност, в това число осъществяваните в електронното пространство. Ще се ускори потреблението на осведомителните системи, които следва да заменят ръчното култивиране на данни.

От своя страна, правоприлагащите органи на Европейски Съюз автоматизирано ще получават информация за Данък добавена стойност и данни за проведените незаконни групи, участващи в тежки измами в региона на Данък добавена стойност. С новите ограничения ще се усъвършенства доста потенциалът за гонене и залавяне на измамниците и нарушителите, които крадат данъчни доходи за лична полза.

Новите правила ще бъдат оповестени в Официалния вестник на Европейски Съюз и ще влязат в действие 20 дни по-късно. Тъй като обаче внедряването на автоматизирания достъп до събираната от митническите органи информация и до данните за регистрацията на транспортните средства постанова нови механически решения, използването им ще бъде отсрочено до 1 януари 2020 година

Предложените ограничения се основават на предложенията на комисията за широкомащабна промяна на системата на Данък добавена стойност на Европейски Съюз, показани през октомври 2017 година, и на Плана за деяние по отношение на Данък добавена стойност предвид на построяването на единно пространство на Европейски Съюз във връзка с Данък добавена стойност, показан през април 2016 година

Данък добавена стойност е главен и все по-значителен източник на доходи в Европейски Съюз, като през 2015 година са събрани над 1 трилион евро, което съставлява 7 на 100 от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз.

Финансовите министри взеха решение още минималната ставка на Данък добавена стойност в Европейски Съюз да остане 15% и в бъдещата нова Данък добавена стойност система.

Според съвета това равнище на минималната ставка предотвратява заплахата от появяването на изкривявания в конкуренцията сред страните членки посредством въвеждането на ставки с големи разлики в другите страни.
Общата минимална ставка от 15% за пръв път е въведена през 1993 година и за финален път бе удължена през 2016 година за нови две години, които изтекоха на 31 декември 2017 година

Продължават напъните за разработване на новата Данък добавена стойност система в Европейски Съюз, която ще размени сегашната преходна система, споделиха още от съвета.

Финансовите министри на Европейски Съюз характерните рекомендации към страните членки, които бяха оповестени от Европейска комисия през май. За България бяха избрани три рекомендации – в областта на данъчната събираемост, финансовия бранш и пазара на труда.

Франция бе извадена от процедурата при несъразмерен недостиг, в която влезе през 2009 година Така, единствената страна, против която има настояща сходна процедура сега, е Испания.

Съветът гласоподава и рекомендации към Румъния и Унгария поради отклонения от бюджетните им цели, с които не могат да се оправят през последните години.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР