Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев разясни от Чеперале сегашното фанансово

...
Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев разясни от Чеперале сегашното фанансово
Коментари Харесай

Цонев: За 8 г. ДПС върна 16 млрд. лв., за 11 г. ГЕРБ взе нов дълг от 20 млрд. лв.

Зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев обясни от Чеперале настоящето фанансово състояние на страната, отговаряйки на досегашния ръководител на ПГ на ГЕРБ доктор Даниела Дариткова.

Ето какво споделя икономическият и финансов специалист на Движението за права и свободи и дълготраен ръководител на бюджетната комисия към няколко Народното събрание Йордан Цонев:

" От Чепеларе бяхме прелестно сюрпризирани – доктор Дариткова от ГЕРБ ни сервира финансова информация. Вие в този момент евентуално очаквате аз да Ви срещна с някой медицински проблем, само че ще се въздържа. Просто ще оказа помощ на доктор Дариткова по тематиката финансова непоклатимост. Защото това беше тематиката на лекцията ѝ от Чепеларе.

„ Втори сме по най-нисък дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт – 23,2 %, приели са ни в чакалнята на Еврозоната. Това са доказателства, че политиката на ГЕРБ поддържа финансовата непоклатимост. “, споделя доктор Дариткова

Сега ще поясня какъв брой схваща от фаннаси доктор Дариткова: " Когато ГЕРБ пристигна на власт през 2009 година – бяхме първи по най-нисък дълг – чист дълг 3,8% от Брутният вътрешен продукт, в този момент сме 3-ти. (не 2-ри, както твърди доктор Дариткова)

Има разлика сред 3,8 и 23,2 %, нали!

В безусловно изражение това са повече от 20 милиарда нов дълг.

Колкото до приемането ни в чакалнята на Еврозоната, да кажа на доктор Дариткова, че това в действителност се случи с акта на въвеждане на валутния ръб, когато левът беше закрепен към еврото и не е заслуга на ГЕРБ.

Впрочем с цел да не сме голословни, ето още някои стопански индикатори за съпоставяне – Движение за права и свободи взе участие във властта в съдружен формат от 2001 до 2009 година, ГЕРБ с едногодишно спиране от 2009 -2020 година:

- Брутният вътрешен продукт:

През 2001 – 2009 година за 8 години ръководство с присъединяване на Движение за права и свободи - нарастването на Брутният вътрешен продукт е с 260%
През 2009 -2020 година, за 11 години ръководство на ГЕРБ, нарастването на Брутният вътрешен продукт е единствено 160%!

- Инвестиции:

За интервала 2001-2009 – задграничните вложения у нас са в размер на 34,4 милиарда евро – за 8 години!
За интервала на ГЕРБ - 2009-2020 – задграничните инвестции се срутват на половина - до 15,4 милиарда евро – за 11 години!

- Дълг:

За 8 години присъединяване в ръководството на страната Движение за права и свободи върна 16 милиарда лева

За 11 години на власт ГЕРБ взе нов дълг от 20 милиарда лева! "

Припомняме, че преди два дни доктор Даниела Дариткова съобщи в Чепеларе: " България е втора в Европейски Съюз по най-ниско равнище на държавния дълг. 23,2% от Брутният вътрешен продукт е дългът на страната ни. Спазваме критериите от Маастрихт, които разрешават 60% дълг. За съпоставяне, дългът на Италия и Испания клонят към 100%. "

Тя посочи, че през последната година фактически дългът на България се усили с 3,1%, тъй като трябваше да се подкрепят затворените бизнеси, да се усилят обществените заплащания. Дариткова акцентира, че се подкрепят лекарите на първа линия, пенсионерите, лечебните заведения.

По думите ѝ от ГЕРБ постоянно са държали на финансовата непоклатимост. " Показателно е, че предходната година бяхме признати в чакалнята на Еврозоната и в Банковия съюз. Това подсигурява постоянна финансова система и неспособност да се стига до банкрути и банкрути на банки ", акцентира тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР