Зам.-министърът на финансите Георги Клисурски коментира бюджета за 2023 г.,

...
Зам.-министърът на финансите Георги Клисурски коментира бюджета за 2023 г.,
Коментари Харесай

Георги Клисурски: Постигаме много неща с този бюджет, когато ръцете ни са доста вързани

Зам.-министърът на финансите Георги Клисурски разяснява бюджета за 2023 година, който през днешния ден би трябвало да бъде признат в Народното събрание.

" Философията на бюджета е на оптимално вероятното в границите на голям брой ограничавания. Ние реализираме доста неща с този бюджет, когато ръцете ни са много вързани. Ръцете ни са вързани, тъй като инфлацията е относително висока. Съответно имаше и енергийна рецесия, и растежът на стопанската система в цяла Европа и в България се намали. Тоест, има висока инфлация, относително по-нисък напредък, опитваме се да задържим един рационален недостиг. И макар тези ограничавания, ние реализираме в действителност доста. Запазваме обществените заплащания. Пенсиите към този момент се покачиха от 1 юли с 12 %. Запазваме учителските заплати на равнища 125 % от междинната работна заплата. Това е над 2000 лв. и в действителност увеличихме заплатите и на преподавателите в университетите и в Българска академия на науките. И най-после - има рекордно нарастване и в бюджета на Здравната каса, с който осигуряваме лекарските заплати от 2000 лв. и на медицинските сестри на 1500 лв. във всички държавни лечебни заведения в страната ", сподели той в предаването " Лице в лице " по БТВ.

" Сигурен съм, че до края на годината ще удържим този 3-процентен недостиг. Спокоен съм, към този момент всичко върви прелестно в пленарна зала. Колкото до партиите от ръководството, аз мисля, че при едни продължителни договаряния, при едно продължаващо координиране, и този принцип на конкуренция, който виждаме в моммента, това не е толкоз съдействие и коалиция, а в противен случай - споделено носене на отговорност. Същият метод на работа сега работи в Румъния и Израел. Това към този момент работи ", счита още Клисурски.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР