Зам.-кметът Стефан Стоянов ще участва в „Дискусия за дигиталната трансформация

...
Зам.-кметът Стефан Стоянов ще участва в „Дискусия за дигиталната трансформация
Коментари Харесай

Google покани зам.-кмета Стефан Стоянов на дискусия във Варш...

Зам.-кметът Стефан Стоянов ще взе участие в „ Дискусия за цифровата промяна в учебните заведения “ онлайн във Варшава по покана на софтуерния колос Google (Google). Срещата ще се състои през днешния ден в особено софтуерно студио в Полша, а самото събитие е извънредно влиятелно и е част от серия срещи с водещи специалисти от Европа.

„ Заради триумфите на пловдивските учебни заведения и общинската стратегия по модернизиране на просветителния развой, получих покана от Директора на бранш „ Образование “ за Централна и Източна Европа на Google Беата Галас за присъединяване в полемиката “, разяснява Стоянов.

„ Посещението ще ми даде опция и за няколко отлагани срещи с представители на просветителната общественост и сътрудници в Полша, както и с водещи софтуерни компании, чиито централи за нашия район са във Варшава”, добави още зам.-кметът.

Пловдив е единственият град от Източна Европа, който е поканен на събитието.

Шеста поредна година Община Пловдив организира политики по модернизиране на образователния развой, които включват образования, узаконяване на учители, съфинансиране на учебни планове за закупуване на профилирано съоръжение. Още през 2019 година всички общински учебни заведения вкараха облачни платформи за обучение на водещите софтуерни компании Гугъл и Microsoft. Всеки възпитаник над 4-и клас разполага с личен акаунт и предпазено пространство в акаунт на учебното заведение като част или целият учебен развой може да се изнесе на облачната платформа. Половината от учителите са минали образование за последните години и в Пловдив работят близо 200 Google сертифицирани учители и обучители. Над 90% от учениците в гимназиален стадий употребяват всекидневно своите учебни електронни профили през образователната година. От тази образователна година в Пловдив работят над 60 паралелки 1:1 в 9 учебни заведения, което значи, че всеки възпитаник и преподавател имат личен компютър и е основана среда за работа без хартиени носители. Моделът е проучен от екип на Пловдивския университет, по поръчка на МОН, и е посочил изключителни резултати и употреба в българските учебни заведения. Това е един от най-успешните модели за потребление на цифрови технологии в света, а България е водеща в района като моделът навлиза всеобщо в учебните заведения.

Целенасочената просветителна политика на общината, и в частност Модернизацията на образователния развой, трансфораха Пловдив в един от водачите в Европа в потреблението на модерни технологии в класната стая. Внедряването на облачни платформи в пловдивските учебни заведения и смяната в метода на преподаване са известни и интернационално приети освен в Европа. Само за последните 12 месеца Пловдив получи две влиятелни интернационалните оценки.

По-рано тази година Община Пловдив бе отличена с реномираната американска премия „ Smart 50 Awards2021″ за въвеждането на умни и устойчиви политики с действителни резултати. Всяка година оценката се връчва на 50-те най-иновативни и трансформиращи локалните общности планове в света.

„ Това е следващото самопризнание, което градът ни получи за сполучливата цифровизация на образованието. Пловдив е в топ 50 на умните градове и то с нововъведения в образованието и се подреди до градове като Токио, Сан Франциско, Хонконг, Монреал и други градове от Съединени американски щати, Канада, Германия, Швеция, Китай, Чили, Япония, Израел и Испания “, напомни Стоянов.

През 2020 година Пловдив беше финалист в огромното съревнование за политически практики „ Иновации в политиката “ във Виена, където получи две номинации и самопризнание от Европейската комисия за план „ Дигитализация на образованието в Пловдив “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР