Зам.главният прокурор Иван Гешев поддържа близки приятелски отношения със съдружник

...
Зам.главният прокурор Иван Гешев поддържа близки приятелски отношения със съдружник
Коментари Харесай

Прокуратурата потвърди връзката между Гешев и главния свидетел по "Иванчева"

Зам.главният прокурор Иван Гешев поддържа близки другарски връзки със съучастник на строителния бизнесмен Александър Ваклин, който е основният свидетел по делото " Иванчева ". Тази връзка, която поражда съмнения за спор на ползи и корист със служебно състояние, е осветена в разпореждане на Апелативната профилирана прокуратура. Въпреки това с него е отказано Гешев да бъде разследван по сигнал на гражданското съдружие БОЕЦ. Преди няколко месеца Гешев дефинира тези обстоятелства като компромат в стила на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и Държавна сигурност.

Като началник на спецпрокуратурата през април 2018 г. Гешев ръководеше скандалния демонстративен арест на някогашната кметица на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. Двете бяха държани часове наред с белезници в центъра на София. Година по-късно те бяха наказани на първа инстанция на 20 и 15 години затвор за поискани 187 500 евро от предприемача Александър Ваклин, с цел да придвижат негова кореспонденция за строителство. Разследване на " Фрогнюз " разкри, че дамата, с която Гешев живее - Детелина Ханчева, е индиректно обвързвана с Ваклин. Тя е имала дялово присъединяване във фирмата " Отеа " ООД, където си партнира с " М Консулт 95 " ЕООД - сдружение, ръководено от Марио Кръковски. Последният е бил съучастник с Ваклин в " Министерски съвет Консулт 2004 " ЕООД до 23 март м.г., по-малко от месец преди показната акция против Иванчева. В постановлението на апелативната спецпрокуратура тази топла връзка се удостоверява. " От данните по преписката се открива, че Иван Гешев се познава от дълги години с Кърковски и двамата са в другарски връзки ", показват от държавното обвиняване. 

Освен с другарството си със съдружника на Ваклин връзката сред главния очевидец по делото " Иванчева " и зам.главния прокурор се подплатява от преференциални имотни покупко-продажби на половинката му. През 2014 година Ханчева е купила нов апартамент в столичния квартал " Зона Б-17 " от фирмата  " Министерски съвет Консулт 2010 " ЕООД, чийто притежатели до 2012 година са Александър Ваклин и Марио Кръковски. За тристайно жилище дамата до Гешев е платила единствено 40 000 лв., излиза наяве от нотариалния акт за договорката, с който " Сега " разполага. От него се вижда, че данъчната оценка на апартамента с площ 71.73 кв. метра плюс 7.89% идеални елементи от правото на строеж е 102 183 лева, т.е. 2.5 пъти по-висока от цената, на която е изповядана договорката. Тези условия обаче не съставляват интерес за прокуратурата, която отбелязва в своя акт, че " българското законодателство не планува минимална продажна цена на недвижими парцели, а само при такава договорка се показва данъчната оценка ".

Апелативната спецпрокуратура стига до извода, че " в материалите по преписката липсват каквито и да е данни или индикация Иван Гешев да е употребявал служебното си състояние при образуване продажните цени на закупените от Детелина Ханчева недвижими парцели ". " Липсват също по този начин данни Гешев и Ваклин да поддържат връзки, даже и това да бе по този начин, не следва извод, че Иван Гешев е осъществил състав на закононарушение поради обстоятелството, че Ваклин е очевидец по досъдебно произвеждане ", написа още в постановлението си прокурор Илиян Точев.

Иван Гешев обаче изрично отхвърля да разяснява покупко-продажбите на Ханчева. Преди време зам.главният прокурор, който е безалтернативна номинация за началник на държавното обвиняване, определи изнесената информация за връзките му с Ваклин като компромат.  " В учебниците на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и Държавна сигурност осведомени с тях настояват, че за добър компромат би трябвало, като го прочетеш, да се отвратиш от себе си. Аз съм прочел какво е написано и не се отвратих от себе си, което значи, че компроматът не е добър. Само по времето на Сталин се е носила отговорност за дейности на родственици, близки и така нататък Но даже и по това време не се е носила отговорност за хора, които не познаваш ", съобщи Гешев пред " Сега ". Строителният бизнесмен Ваклин от своя страна твърди, че не вижда аргументи да го свързват с прокурора Иван Гешев и с дамата, с която той живее. " Не познавам Иван Гешев и Детелина Ханчева. Гешев го видях един път в профилираната прокуратура и той си обърна главата на другата страна. През 2009 г. се разделихме с Кръковски ", изясни наскоро Ваклин пред " Капитал ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР