Заловени са дилъри, снабдявали циганския квартал Шести в Нова ЗагораЕвтина

...
Заловени са дилъри, снабдявали циганския квартал Шести в Нова ЗагораЕвтина
Коментари Харесай

Нова дрога „Перник“ зарибява с ниска цена

Заловени са дилъри, снабдявали циганския квартал „ Шести ” в Нова Загора


Евтина дрога, наричана “Перник ” от дилъри и наркомани пробива на черния пазар поради ниската си цена, научи “Труд ”.

Синтетичният опиат е коктейл от няколко типа психотропни субстанции, в основата на които е метамфетамин, прочут още под името пико, обясниха криминалисти. Такъв тип пико е засечен за първи път в циганския квартал “Шести ” още през предходната година, в този момент е хванат още веднъж там.
 02_04-2  02_04-1
Дрогата “Перник ” се търси най-много, тъй като дозата върви по 8-10 лева, до момента в който елементарното пико се търгува по към 20 лева Името е пристигнало от миньорския град, където се счита, че са създадени първите количества. Заради ниското качество, множеството нездравословни останки от химикали и добавки като пудра захар, брашно и тебешир, дрогата била нездравословна за наркоманите, работила им като удар с винкел.

Акцията на сливенската Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи била извършена на 24 и 25 ноември в нова Загора. Започнала, когато в региона на жп-гарата в града е бил спрян за инспекция лек автомобил “Нисан ”. Колата карал 27-годишен мъж от Казанлък, а с него е пътувала 24-годишна жена от Карнобат. При претърсването на автомобила били открити електронна везна, епруветка и бяло кристалообразно вещество, което при полеви тест реагирало на метамфетамин. Оказало се, че самият водач е надрусан, най-вероятно със същия коктейл “Перник ”, по тази причина ще бъде съден и за шофиране под влияние на дрога.
 Над 40 тона опиати са унищожени в пещи от Агенция „ Митници ” за последните седемнадесет години. Дрогата е арестувана при акции на Министерство на вътрешните работи и митниците. Спипаните количества се унищожават, когато има влезнали в действие присъди или за тях има издадено разпореждане на прокуратурата. Над 40 тона опиати са унищожени в пещи от Агенция „ Митници ” за последните седемнадесет години. Дрогата е арестувана при акции на Министерство на вътрешните работи и митниците. Спипаните количества се унищожават, когато има влезнали в действие присъди или за тях има издадено разпореждане на прокуратурата.
Предполага се, че конфискуваното лабораторно съоръжение е употребявано за синтез на синтетичния опиат в домашни условия. На втория ден от акцията бил хванат 36-годишен гражданин на квартал “Шести ”, който непринудено предал на служителите на реда доза “Перник ”, която си купил за своя приложимост.

През лятото на 2017 година след дълготрайно наблюдаване на дилъри, снабдяващи циганското гето, служителите на реда ги обкръжили и заловили, до момента в който продават на “шведска маса ”. Така се казвало когато на капака на своя автомобил пласьорите подреждат дози с марихуана, хероин, хапчета “екстази ”… Именно тогава за първи път било хванато и евтиното пико, наричано “Перник ”.

Иначе от няколко години Сливен се слави със своите домашни лаборатории и “готвачи ” на пико, които доставят дрога за туристите в Бургаско.

Пикото се „ готви “ в домашни условия

 Полицай от ГДБОП държи на мушка „ готвач ” на дрога, хванат при синтез в домашни условия. Полицай от ГДБОП държи на мушка „ готвач ” на дрога, хванат при синтез в домашни условия.
Синтетичният опиат метамфетамин, именуван “пико ” “кашкавал ” и други, се добива по-лесно от амфетамина, за който се изисква особено съоръжение и знания по химия. Смята се, че името “пико ” идва от известна немска компания за произвеждане на модели влакчета.

Добива се и в домашни условия, а тези, които го вършат, на диалект се споделят “готвачи ”. Целта е съвсем без разноски да се вършат огромни количества, които след разреждане и продажба на дребно да умножават всеки вложен лев от 60 до 70 пъти.

След гълтане, пушене или венозен банкет изостря сетивата, а сърцето стартира да работи с двойно и тройно по-голямо натоварване. Предизвиква бодърствуване до 2-3 дни. При честа приложимост “изпържва ” мозъка и води до взаимозависимост.

Опасност


Предупреждават за канибализъм при наркомани


 03-03 Нов тип опиат се предлага на подрастващите, алармираха от Областния съвет по наркотични субстанции в Благоевград. Дрогата има доста наименования, само че особеното при нея е, че кара потребителите си да бъдат извънредно нападателни. На външен тип новият опиат наподобява доста на соли за вана и е с доста наименования – “Синьо кадифе ”, “Ванила скай ”, “Ураганът Чарли ” и “Облак 9 ”. Химичният състав на веществото е подобен, че разрешава то да се внася напълно легално през границата – като соли за вана.

“Бяло вещество, което е под формата на кристали, може и да е прахообразно и се употребява по този начин, както кокаинът и амфетите. Но действието му върху мозъка е доста фрапантно, заради което наркозависимите стават неконтролируеми ”, изясни доктор Теменужка Любенова, ръководител на регионалния съвет по наркотичните субстанции в Благоевград. Една доза се продава за към 20 лв.. “Действието трае до 30 мин и предизвиква халюцинации. Може да провокира и предпочитание за консумация на човешка плът. Мозъчните кафези подават подправени сигнали на рецепторите очи, уши, нос. Надрусаните с този тип дрога виждат към себе си разнообразни неща. Скачат да ядат хора, тъй като не виждат тях ”, изясни доктор Любенова. Новата дрога може да аргументи и прекъсване на дишането, високо кръвно налагяне, инфаркти и инсулти.

От националния център по наркомании обявиха, че веществото е от групата на катиноните (пиролидинофенон) или по този начин наречените “соли за вана ”. Веществото е класифицирано под името 3,4-Methylenedioxypyrovalerone/MDPV. На пазара на опиати е засечено за първи път в Токио през 2007 година, а по-късно и в Европа. В България има данни за три случая на изземване от митниците през 2010 година, а през 2011 година България е една от първите страни, сложила веществото под надзор. През 2013 година MDPV е разпознато от НИКК-МВР в 2 случая на територията на страната ни. За интервала 2013-2018 година няма докладвани данни за съществуване на веществото на българския пазар. Никъде в отчети не се загатва за предпочитание за ястие на човешко месо, споделиха от националния център по наркомании.

Нова стратегия в 13 учебни заведения във Варна


Деца от прогимназията учат за зависимостите


25% от младежите пробват отровата

Даниела Фархи

Нова стратегия за предварителна защита на използването на опиати стартира в 13 варненски учебни заведения. Тя ще обхване прогимназиалния курс и ще се реализира в часовете на класния, заяви Светлана Коева, началник на общинската дирекция “Превенции ”. Програмата е създадена взаимно с доцент Пенка Кожухарова от катедра “Педагогика ” в Шуменския университет и е утвърдена от Националния център по наркомании.

“За учителите са готови методически управления, а за децата от пети до седми клас – образователни тетрадки, посредством които ще се срещнат с вредата освен от наркотичните субстанции, само че и от алкохола и тютюна ”, обясни Коева. Според нея предварителната защита в прогимназиалния курс е наложителна, с цел да се понижи броя на учениците в гимназиите, които протягат ръка към дрогата.

Изследвания на дирекция “Превенция ” сочат, че близо 25% от младежите са пробвали опиати. “Целта ни е децата да са наясно с рисковете от по-ранна възраст. Такова е желанието на учителите и родителите, които ни предизвикаха да стартираме програмата. Предстои в нея да се включат още учебни заведения ”, обясни Коева.

Анкета измежду младежи


Българчетата първи в Европа по приложимост на отрова


Българските възпитаници и младежи са на първите места в Европа по приложимост на опиати. Това демонстрират данни от проучвания измежду младежи на възраст сред 15 и 16 години. Първата приложимост най-често е сред 14 и 16 години. “Има и изключения, когато възрастовата граница е по-ниска – сред 11 и 13 години. При тези деца фамилната картина нормално е доста тежка – имат разведени родители, самите родители са подвластни от опиати или алкохол ”, разяснява доктор Борислав Станчев. Според отчет на Европейския център за наблюдаване на опиатите, най-често у нас се употребявала марихуана (8,3%). Екстази взимали 2,9 на 100, амфетамин – 1,3 на 100, а кокаин – 0,3 на 100. Изследване сочи, че в България опиатите са най-леснодостъпни в цяла Европа.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР