Заложеният дефицит от 3% в план-сметката за догодина ще доведе

...
Заложеният дефицит от 3% в план-сметката за догодина ще доведе
Коментари Харесай

Икономист: Добрата новина е, че доходите значително изпреварват инфлацията

" Заложеният недостиг от 3% в план-сметката за следващата година ще докара до повишаване на дълга и лихвите ", счита икономистът Васил Велев. По думите му това е един от рисковете в бюджета.
" Това води до повишаване на дълга освен в безспорен размер. Той ще нарастне с близо 30 милиарда, надлежно лихвите ще набъбнат 4 пъти от 652 млн. на 2 милиарда Това не е безобидно ", пресметна Велев.
Според финансиста Левон Хампарцунян България се подрежда измежду страните с най-нисък дълг, само че в държавните кредите се крият и други опасности. 
" Има несъответствия от вида – страната взима заеми от външните пазари на 5% и основава косвено изискване ипотеките да бъдат на 2.5%. Това не е устойчива обстановка и би трябвало в един миг ипотеките да нарастнат. Тези, които взимат през днешния ден, дано да бъдат 2.5% или повече, само че би трябвало да бъдат подготвени, че в един миг ще платят малко повече ", съобщи Хампарцумян.
Според Васил Велев положителната вест е, че приходите доста изпреварват инфлацията.
" За трето тримесечие ние сме вторите по растеж на разноските за труд в Европейски Съюз – 15.8% втори след Хърватия ", посочи Васил Велев.
Инфлацията за ноември обаче е 5.5% - два пъти по-висока от тази в Ерозоната. Според икономиста точно това ще се окаже препъни-камък към приемането на евровалутата.
" Ние няма да отговорим явно на условията във връзка с инфлацията. Времето е доста малко, февруари би трябвало да се изиска съответното мнение и то да излезе доникъде на идната година ", добави Велев.
Очаква се през май да стане ясно дали датата за влизането ни в Еврозоната ще бъде през 2025г. или ще бъде отсрочена още веднъж.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР