Заложените в законопроекта за горивата нови изисквания и регулации заплашват

...
Заложените в законопроекта за горивата нови изисквания и регулации заплашват
Коментари Харесай

Газът за домакинствата може да поскъпне заради нов закон

Заложените в законопроекта за горивата нови условия и регулации заплашват да унищожат един цялостен отрасъл от българската стопанска система, да основат монопол върху продажбата на газ за бита и да вдигнат цената ѝ. За това сигнализираха от Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан.

Промените в закона, регулиращ пазара на горивата, ще обиден директно над 100 000 семейства и над 80% от ресторантьорския бизнес у нас, настояват те.

По данни на асоциацията, сега на територията на България има 67 обекта , благосъстоятелност на 54 компании, от които може да се цялостни и доставя бутилиран пропан-бутан. С приемането на законопроекта, на новите условия ще дават отговор единствено 7 обекта, които освен това са благосъстоятелност на 5 компании.

" Това ще докара до прекратяване активността на 95% от операторите на бутилиран пропан-бутан в България и е директна причина за образуването на монопол . Това ще се отрази отрицателно и на елементарния консуматор, защото може да докара до спекулативно нарастване на цената на пропан-бутана . Когато газта за битови потребности нарастне, ще се оскъпят и всички артикули и услуги , тъй като се трансформира цената на силата ", разяснява ръководителят на асоциацията Георги Палпурин.

Според недоволните в законопроекта не е регистрирана обществената търпимост на измененията, не е посочено какъв брой работни места ще бъдат закрити след неизбежното преструктуриране на бранша и отпадането на 95% компаниите, които са и работодатели, и на никое място не се загатва и по какъв начин това ще се отрази на потребителите и по какъв начин ще повлияе на снабдяването на труднодостъпните региони в страната.

Като един от сериозните претекстове за внасянето на законопроекта се показва битката със сивия бранш. Законотворците настояват, че данъчната събираемост от бранша ще се усъвършенства на годишна база с 1 милиард лв.. Това обаче са данни от 2015 година, преди въвеждането на промени в закона за акцизните и данъчните хранилища за повишение на контрола и гарантиране на събираемостта, считат от асоциацията. Те нямат информация регистрирани ли са постигнатите резултати и нарасналата събираемост през миналите две години.

Още детайлности по тематиката прочетете ТУК.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР