Заложената в бюджета да следващата година инфлация е 4.8 процента

...
Заложената в бюджета да следващата година инфлация е 4.8 процента
Коментари Харесай

Петя Георгиева само за ДЕБАТИ: Макропрогнозата в Бюджет’24 е реалистична

Заложената в бюджета да идната година инфлация е 4.8 % и е планувано тя да понижава в средносрочен проект. За мен това ненапълно е реалистично, можем да чакаме нещо сходно да се случва.

Това разяснява в изявление за ДЕБАТИ икономистът доктор Петя Георгиева от Института за пазарна стопанска система.

Тя сподели, че сходно „ изстудяване “ на инфлацията се следи като цяло в Европейски Съюз.

„ Предполагам, че и у нас ще се случат тези събития. Въпросът е да се остави ли на такова равнище инфлацията, по-ниска ли ще бъде, по-висока ли – тук към този момент може да има друго вариране. Като цяло макропрогнозата е относително реалистична и можем да чакаме тя да се сбъдне “, добави тя.

По отношение на събираемостта Петя Георгиева е на мнение, че това зависи от напъните, които ще постави Национална агенция за приходите като приходна организация.

„ Тук към този момент доста зависи политиката на министерството каква е. Дали ще гонят огромните данъкоплатци, дали ще има някакви други типове налози – доста е значимо в чисто действен порядък по какъв начин ще се случват нещата “, изясни тя.

Според нея притеснителната част в бюджета е във връзка с увеличаващата се данъчна тежест.

„ Има нови налози, които в този момент се вкарват, има корекции в остарели налози, които ще се вкарат с повишение на налога. Това, като цяло не е добра бизнес среда “, добави Петя Георгиева.

Тя разяснява и въвеждането на спомагателен налог върху мултинационалните компании.

„ Това е по европейска инструкция, тъй че ние не можем да го избегнем. Проблемът е обаче, че той ще попречи на това, което постоянно сме считали, че България има като преимущество – ниските налози. Така вложителите, които би трябвало да притеглим в България, би трябвало към този момент да ги притеглим по различен метод. А ние нямаме кой знае какъв брой съперници преимущества за привличане на задгранични вложители, тъй че това е доста сериозен проблем за бизнеса “, изясни икономистът.

Цялото изявление четете на следващия ден.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР