Залагаме на ключови и реално постижими политики в образованието, здравеопазването

...
Залагаме на ключови и реално постижими политики в образованието, здравеопазването
Коментари Харесай

„БСП Обединена Левица“ ще покаже, че може да има реална алтернатива за управлението на България

Залагаме на основни и действително постижими политики в образованието, опазването на здравето и обществените аспекти, съобщи пред Флагман Кристиан Вигенин

Кристиан Вигенин е зам.-председател на Българска социалистическа партия и евродепутат. Разговаряме с него във връзка със старта на акцията за предварителните парламентарни избори.

- Г-н Вигенин, ще съумеете ли да мобилизирате актива на Българска социалистическа партия, с цел да постигнете по-добри резултати на тези избори?

- Надяваме се освен на актива на Българска социалистическа партия, а да се засилват всички леви хора, които толкоз от дълго време приказват, че левицата би трябвало да е единна. Ето, в този момент тя е. Участваме с още 14 политически партии и огранизации – леви, ляво-центристки и родолюбиви. Представяме една добра и съответна, ясна платформа с съответни задължения за възстановяване на живота на хората. С тази композиция представяме най-хубавото от левицата в последните години и имам вяра, че този път ще успеем да се оттласнем от дъното и да покажем, че може да има друго ръководство, и че има същинска лява опция на това, което се случва в страната в последните няколко години.

- Къде е мястото на Българска социалистическа партия в идващото Народно заседание – в ръководството или като градивна съпротива?

- Много зависи какви ще бъдат резултатите, кои ще бъдат спечелилите. Социологическите изследвания постоянно се оказват погрешни, тъй че бих споделил просто да изчакаме резултата от изборите. Ние сме подготвени да бъдем мощна градивна съпротива, само че мисля, че един от по-вероятните разновидности и посока на развиване е след тези избори да няма опция да се сътвори същинска политическа коалиция. Затова е доста допустимо да минем към разновидността, който нееднократно сме предложили като партия – да се търси необятна поддръжка на експертно държавно управление с контрактувана и ясна стратегия, за избран интервал от време. Така ще можем да дадем късмет на страната да има постоянно държавно управление, с цел да се одобряват значими закони. Има неприети редица европейски законодателни начинания, които се бавят към този момент прекомерно доста и ни слагат в риск да влезем в режим на наказания от Европейска комисия. Има потребност от един по-стратегически взор към развиването на страната. Виждаме, че непрекъснатата поредност от избори, води вътрешен разпад, който обгръща от ден на ден браншове. Погледнато извън пък страната ни не стои съществено – нейният глас не се чува даже и в Европейски Съюз и няма по какъв начин да не е по този начин, в случай, че няма устойчиво ръководство. Ние сме подготвени за диалози и желаеме да намерим решенията. Но в случай че забележим, че се обрисува различен вид коалиция, като „ Сглобката “, в такова ръководство няма да участваме и ще бъдем безапелационна и ясна съпротива. Ние няма по какъв начин да бъдем съпричастни към подобен вид развиване.

- Кои са главните ви цели в тази акция?

- Няколко са основните за нас неща. Те не са нещо ново, само че за пръв път ги споделяме толкоз ясно. Първо във връзка с обществените тематики имаме напълно съответно развити хрумвания, свързани от една страна с поддръжка за пенсионерите и младите, по този начин и с демографската политика. Наша нова самодейност е да подкрепим младите фамилии за закупуване или градеж на ново жилище със немалка сума. Това е изцяло изпълнимо. Ще увеличим доста средствата за първо, второ и трето дете.

В образованието имаме много начинания в поддръжка на учениците и в поддръжка на просветителна промяна във връзка с наличието на учебниците. Подкрепа за учителите, за които желаеме по този начин да бъде определяна тяхната заплата, че постоянно да е по-висока от междинната за страната. Искаме да отделяме повече средства за висше обучение и за науката.

В опазването на здравето предвиждаме медикаментите по рецепта за деца до 16 година и за възрастни над 75 година да бъдат безвъзмездни. Искаме различен вид организация на самото опазване на здравето, тъй че да подсигуряваме достъп до здравни грижи в отдалечените общини – проблем, който става все по-голям. Има общини без аптеки, което е неуместно. Това, което е значимото, е че ние предлагаме в действителност 100 съответни и изпълними ограничения, които би трябвало да доведат до ускорено развиване на България. Ако бъдем подкрепени, те ще бъдат осъществени и ще забележим доста по-висок стопански напредък, който да ни даде опция да имаме още по-силна обществена политика. Стратегически добре е премислено всичко това, остава да получим поддръжка на гласоподавателите.

- Как виждате бургаската конструкция на Българска социалистическа партия?

- Виждам оживление. Дали поради обединението, или поради последните промени на централно равнище. Диша се по-спокойно в Българска социалистическа партия. Хората са по-спокойни да показват мнението си, да дават отзиви, да имат самодейност. От тази позиция, най-малко през последните седмици, съм оптимист. Много огромно значение има това за резултата от изборите, само че пък самия той ще бъде с насърчаващ резултат, в случай че в Бургаска област реализираме по-добри резултати. Това ще даде спомагателен тласък и за доста нови младежи да се включат.

- Единственият бургаски народен представител от Българска социалистическа партия – инж. Петър Кънев, е един от най-хубавите парламентаристи у нас. Какво е въздействието му в Народното събрание?

- Той е един от хората, които са доста добре готови за сферата, за която дават отговор. Първо той постоянно е бил част от Комисията по икономическа политика, даже я е оглавявал. Инж. Кънев е измежду най-уважаваните парламентаристи. Не е от тези, които развяват партийното знаме от трибуната, само че за всяко нещо си има хора. Когато би трябвало да се прокарат значими политики, той е индивидът. Способен е да води и доста градивен разговор с останалите политически сили, когато това е належащо. Аз самият го познавам от доста от дълго време. Двамата с него бяхме преди доста години в една листа в Ямбол през 2005 година И оттогава работим дружно към този момент близо 20 години. Той заслужава поддръжка и си мисля, че въпреки да не сме правили калкулации, в последните 2-3 Народното събрание все се намираше някой народен представител, който да е малко по-възрастен от него. В неговия случай възрастта е плюс и мисля, че в идващото Народно заседание може би той е индивидът, който ще открие идващия Парламент. А за какво не и да остане ръководител. В края на краищата младостта е хубаво нещо, само че за постът ръководител на Народно събрание се желае опит, сдържаност, убеденост – това са качества, които инж. Петър Кънев има и аз му го поисквам.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР