Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна тази

...
Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна тази
Коментари Харесай

Фолклорен спектакъл събира талантите на националните училища по изкуствата от Плевен и Варна на 13 април

Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна тази събота от 18:00 ще бъде сцена за обилен фолклорен театър, с който НУИ „ Добри Христов “ - Варна, в партньорство с НУИ „ Панайот Пипков “ - Плевен, ще означи 20-годишнината от основаването на националните учебни заведения по изкуствата в България.

Изявени солисти и сформира от двете учебни заведения ще показват пъстрия концерт “Фолклорна палитра ”.

През 2004 година Министерство на културата на Република България създава идея за сливане на разнообразни изкуства под един покрив в едно учебно заведение с концепцията това да докара до мощни центрове, поддържащи високо качество на професионалното образование по изкуствата в разнообразни обитаеми места. Така се раждат Националните учебни заведения по изкуствата.

Първото извънстолично учебно заведение, придобило този статут през 2004 година, е НУИ „ Добри Христов “ във Варна, като още в същата година към него се причислява и НУИ „ Панайот Пипков “ в Плевен. Двадесет години по-късно тази концепция се оказва работеща и устойчива. Не единствено се основават мощни районни центрове с високи професионални критерии и достижения в националните и интернационалните конгреси – състезания, фестивали, изложения, пленери, само че също по този начин се разкрива неповторима опция за връзка, съдействие и партньорство сред другите форми на изкуство – музика и образни изкуства, танц и спектакъл, класика и фолклор.

Днес тези учебни заведения се открояват с високото равнище на професионална подготовка на своите фрагменти, предпазено с многочислени призове и лауреатски звания от европейски и интернационален мащаб, и с приема на учениците им в елитни академии по изкуства у нас и в чужбина.

В концерта на 13 април учениците от Варна и Плевен ще обединят своя гений, с цел да показват българското национално изкуство с пъстротата на всички фолклорни области в страната в едни от най-любимите мостри на музика и танц.

На сцената ще излязат Народен хор от НУИ - Плевен, Народен хор от НУИ - Варна, Фолклорна инструментална група “The Bakers ” от НУИ - Плевен, Народен оркестър и Гайдарски оркестър от НУИ - Варна, фолклорни танцови обединения от двете учебни заведения, както и изявени солисти и артисти и от двата града, измежду които вокалното трио Фаня Михайлова, Ралица Хайдърска и Антония Гъркова от Плевен и Анелия Китанова, Татиана Петкова и Кристиан Петров от Варна.

В програмата феновете на българската национална ария ще открият обичани заглавия като „ У Станкини има, мамо “, „ Станка бели бело платно “, „ Неда на врати стоеше “, „ Еленко, моме маленко “ и „ Драгано моме “.

Празничния темп на спектакъла ще поддържат хора и ръченици от всички фолклорни области на България.

Билети по 2 и 5 лева от касата и.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР