Закупуването на най-големия вносител на газ в Германия - Uniper

...
Закупуването на най-големия вносител на газ в Германия - Uniper
Коментари Харесай

Финландският финансов министър: Закупуването на германския газов оператор Uniper беше грешка

Закупуването на най-големия вносител на газ в Германия - Uniper беше " неточност ", съобщи пред финансовият министър на Финландия Аника Саарико, откакто национализацията на компанията остави и двете страни с големи загуби.

Германия се съгласи да се намеси в нейния максимален вносител на съветски газ на фона на задълбочаваща се енергийна рецесия, която сложи компанията Uniper на колене. Част от тази договорка по национализацията на Uniper беше изкупуването ѝ от Fortum, чийто мажоритарен притежател е финландската страна.

Компанията Fortum, която влага към 7 милиарда евро в немската Uniper, съобщи, че е осъществила загуба от близо 6 милиарда евро от излизането ѝ от немския газов вносител, като това съставлява един от най-големите бизнес провали в историята на Финландия.

" Бизнесът на Uniper и силата от изкопаеми горива....не беше добра концепция за Fortum да купи този бизнес преди няколко години “, сподели Саарико в изявление за Ройтерс преди конференцията Reuters IMPACT, фокусирана върху климата, която ще се организира в Лондон на 3 и 4 октомври.

" Разбира се, в този момент можем да кажем, че е било неточност ", добави тя.

Между 2013 година и 2015 година Fortum завоюва към 9 милиарда евро от продажбата на своя бизнес за транспорт на сила в Северните страни и през 2017 година - в контраст на предходната си тактика за вложение в скандинавска сила без нездравословни излъчвания - реши да влага парите в Uniper, като първо закупи дял от 47% в немската EON. Впоследствие Fortum усили каузи си до към 80% от немската компания.

" Мъдро ли е в този момент да погледнем обратно и да търсим отговорните? “, се запита Саарико, добавяйки, че " в този момент би трябвало да гледаме напред ".

За да позволи енергийната рецесия, Европейският съюз би трябвало да промени структурата на ценообразуването на енергийните пазари, сподели още Саарико.

" За мен е ясно, че би трябвало да разделим цената на природния газ и другите енергийни цени, тъй че цената на газа да не движи тези на електрическата енергия. Това е главният проблем за решение “, сподели тя.

Европейската комисия предложи незабавни енергийни ограничения, в това число налози в целия Европейски Съюз върху свърхпечалбите на някои от енергийните компании, като се чака страните от съюза да вземат решение на среща на министрите на Европейски Съюз на 30 септември.

Финландия е отворена за предложенията на Комисията, само че би трябвало да чуе повече за тях, означи Саарико.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР