Закриването на спецправосъдието е началото на краха. Бърза се, за

...
Закриването на спецправосъдието е началото на краха. Бърза се, за
Коментари Харесай

Ивайло Ангелов, ръководител на АСП: Най-вероятно КС ще обяви за противоконституционен Закона за закриване на спецправосъдието

" Закриването на спецправосъдието е началото на краха. Бърза се, с цел да се закрие преди излизането на отчета за върховенството на правото, където се чака правосъдната промяна да бъде остро подложена на критика. Всички европейски институции ни поддържат.

Благодарение на нашите старания законът закупи човешки тип. Най-вероятно Конституционен съд ще разгласи за противоконституционен Закона за закриване на спецправосъдието, Народно събрание няма пълномощия да го направи. 60-70% от досъдебните производства ще се провалят, останалата част ще се забавят с години ".

Това съобщи Ивайло Ангелов, началник на Апелативната профилирана прокуратура за " Денят онлайн " по NOVA NEWS. За него ще бъде провокиран безпорядък. " Не разбирам за какво за дни би трябвало да се закрие нещо, създавано с десетилетия. Най-голям брой каузи има за ОПГ - над 700, десетина са за тероризъм, общо към 1500.

Делата са за огромни измами и закононарушения, активността е доста огромна ", безапелационен е Ангелов. По думите му доста от делата ще бъдат обект на спор за подготвеност. " Един прокурор е претрупан с към 40 досъдебни производства. Притеснен съм след закриването какво ще се случи с тях. Между 8 и 10 месеца следствия по тях няма да се организират - в оптимистичния вид.

В песимистичния - към 3 години, поради разпоредбите на документооборота. Средно едно дело е към 40 тома, 200 листа. В идващите 3 месеца би трябвало да опишем всички каузи, само че срокът е доста къс. Физически е невероятно. Има заплаха да стартират от начало редица каузи ", уточни той.

И добави, че е допустимо да изчезнат материални доказателства. Според него закриването евентуално ще стане факт. " В последните 10 години спецструктурите демонстрират прогрес, мониторинга отпадна. В отчета през 2021 година спецсъдилищата играят основна роля. Обвиняемите ще желаят преразглеждане на ограниченията ", изясни той. И показа, че сега са дейни към 1600 досъдебни производства и 18 000 преписки.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР