Законови промени премахват опасността граждани да бъдат търсени от НАП

...
Законови промени премахват опасността граждани да бъдат търсени от НАП
Коментари Харесай

КАТ вече ще уведомява НАП за платените глоби

Законови промени отстраняват заплахата жители да бъдат търсени от Национална агенция за приходите като длъжници, макар че от дълго време са изплатили отговорностите си към общински и държавни органи като локални налози, такси и санкции. 
Парламентът задължи с промени в ДОПК общините и държавните ведомства в 7-дневен период да уведомяват Национална агенция за приходите за всяко платено обвързване, което е било оповестено за наложително събиране поради просрочие. В момента тази противоположна връзка не е регламентирана законово и всеобщо не се реализира. Затова и данъкоплатци не престават да стоят като неизрядни платци в системата на Национална агенция за приходите и да търпят негативи от това.
Най-често такива случаи се получават с глобите на КАТ. Много жители са търсени по няколко пъти от данъчните служби за една и съща санкция, макар че тя към този момент е погасена в КАТ. Липсата на връзка сред Национална агенция за приходите и Министерство на вътрешните работи е повода да не се регистрира по кое време фишът е заплатен, при което отива за повторно събиране в приходната агенция като просрочено обвързване, върху което се натрупат лихви. 
Тези неуредици основават и други проблеми на данъкоплатците - да вземем за пример, лишава ги от опцията да употребяват разнообразни данъчни облекчения, макар че са погасили задълженията си.
От своя страна НАП също се задължава да осведоми общинските и държавните органи за събраните отговорности, които те са оповестили за принудително осъществяване. Така общините в точния момент ще научават дали даден поданик е покрил просрочените си локални налози и такси и няма да му постановат забрани да ползва определени административни услуги като неточен длъжник.
НАП към този момент разполага с нужния програмен продукт, с който автоматизирано ще се обменя информация, когато постъпи заплащане от дебитор. Предвидени са и санкции за общини и държавни ведомства, които пропущат да подават информация.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР