Законопроекти, които ще причинят непланирани разходи от над 1 млрд.

...
Законопроекти, които ще причинят непланирани разходи от над 1 млрд.
Коментари Харесай

Депутатите сътвориха закони за над 1 млрд. лв.

Законопроекти, които ще причинят непланирани разноски от над 1 милиарда лева на бюджета единствено за тази година към този момент чакат реда си в дневния ред на новото Народно заседание. Повечето от тях - като предлагането на Българска социалистическа партия за преизчисление на пенсиите, са се сблъсквали с несъгласието на повече от един парламент, по тази причина и толкоз скоростно се озоваха в деловодството на 46-ото Народно събрание. Почти всички мълчат от кое място би трябвало да се вземат парите за осъществяване на заложените промени, изключително по средата на годината.

Това демонстрира обзор на законопроектите и приложената към тях оценка на въздействието. Всички претенции за нови обществени разноски идват от две групи народни представители - на Българска социалистическа партия и на " Изправи се БГ! Ние идваме ". Те главно засягат поддръжката за родители и деца и пенсионерите, като Мая Манолова още веднъж внася промени и в закона за персоналната помощ, който от дълго време носи нейното име, само че бе мощно сведен от Деница Сачева. Законите най-вероятно ще останат извършения по популизъм, тъй като " ИТН " излъчва послания, че не желае такива огромни промени преди новата бюджетна процедура за 2022 година

Само концепциите на Мая Манолова биха коствали над 1 милиарда лева до края на годината. Основният разход тук е желаното преизчисление на пенсиите от 1 септември с осигурителния приход за 2018 година, което съгласно Манолова ще коства 185 млн. лева месечно, т.е. 740 млн. лева за четирите месеца на тази година. Българска социалистическа партия сбито е пресметнала, че преизчислението ще коства 600 млн. лева

333 млн. лева до края на годината ще костват останалите претенции на ИБГНИ. При фамилните помощи те оферират фрапантно нарастване на еднократната помощ за раждане на 2000, 3000 и 4000 лева надлежно за първо, второ и трето дете, 10 000 лева на работещи и обезпечени родители за раждане на второ и трето дете, по-високо платено майчинство през втората година. За пенсионерите с изключение на преизчислението, желаят и всички до линията на беднотия от 369 лева да получат еднократната помощ от 120 лева за храна, която Сачева не даде на хората с пенсия от и под 300 лева За хората с увреждания плануват разширение на кръга от имащи право на персонален помощник и по-високо възнаграждение на самите асистенти.

На този декор предложенията на Българска социалистическа партия са напряко скромни, като не броим преизчислението на пенсиите - " единствено " 162 млн. лева до края на годината. 40 млн. лева ще коства да станат всички детски ясли и градини безвъзмездни, като тук разходът ще е за общинските бюджети. 90 млн. костват ограниченията на левицата за родителите. Българска социалистическа партия първа предложи поддръжка за работещи и обезпечени родители при раждане на второ и трето дете, като нейната " оферта " е за 10 минимални заплати. Корнелия Нинова и сътрудници оферират и помощи за началото на образователната година на деца от втори, трети и четвърти клас. 32 млн. лева ще коства до края на годината нарастването на майчинството за втората година на детето, което да е равно на минималната заплата (при 380 лева сега).

Сметката за 2022 година, естествено, става астрономическа. Само за по-високите пенсии разходът би бил 2.286 милиарда лева, излиза наяве от обосновката на законопроекта за преизчисление, импортиран от Мая Манолова.

Източчник:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР