Законопроектът на Крум Зарков с механизма за разследване на главния

...
Законопроектът на Крум Зарков с механизма за разследване на главния
Коментари Харесай

Радомир Чолаков: Главният прокурор трябва да почерпи авторите на този негоден проект

„ Законопроектът на Крум Зарков с механизма за следствие на основния прокурор беше импортиран в Народното събрание на 30.12.2022 година, когато беше към този момент ясно, че Народното събрание върви към края си. Становищата по него на главните институции в правосъдната власт - Висш съдебен съвет и Върховен касационен съд са унищожителни. Според тях най-малко половината текстове са противоконституционни. Тези два обстоятелството ме навеждат на мисълта, че Министерство на правораздаването в действителност не желае този закон да бъде признат, а в случай че инцидентно бъде признат – да не проработи, само че виновността да бъде хвърлена върху Народното събрание. Или тъй като не го е приело, или, в случай че инцидентно го одобри, че е приело долнокачествен закон. Много лицемерен номер “. Това разяснява пред  депутатът от ГЕРБ-СДС и ръководител на Правната комисия в 48-то Народно събрание Радомир Чолаков.

Според него „ представителите на държавното управление обикалят студиата и упрекват Народното събрание, че преднамерено бави „ прелестния “ закон, тъй като мафията, видите ли, пазела основния прокурор “.

„ Истината е, че главният прокурор би трябвало да почерпи създателите на този неспособен план, който му изписва веждите. Толкова е некадърен “, смята депутатът.

Той е безапелационен, че правна промяна би трябвало да има и, че тематиката с контрола върху основния прокурор би трябвало да бъде завършена един път вечно.

„ Много хора са построили кариерите си, а и цели партии съществуват единствено тъй като тази тематика стои отворена. Стига толкоз! Ще предложа нещо на сътрудниците от Правната комисия. Независимо, че Народното събрание ще бъде необуздано, никой не ни стопира неофициално, като адвокати да продължим да работим по тематиката в идващите два месеца. Имаме три различни законопроекта, набрали сме скорост, задачата е ясна, нищо не ни пречи да си довършим работата и да изготвим един нов, консенсусен план за изменение на Наказателно-процесуален кодекс и на Закона за правосъдната власт. Подготвил съм писмо до декана на Юридическия факултет на Софийския университет проф. Вълчев, в което го апелирам да образува експертна група, която също да работи по тематиката за правосъдната промяна. Надявам се, че нашите преподаватели няма да откажат да оказват помощ “, обяснява концепцията си Чолаков.

По димите му единствено така 49-ото Народно заседание може да има подготвен нов план, авансово утвърден от всички политически сили.

„ За мен най-голямото задоволство ще бъде новите народни представители да получат още в първия си работен ден един безупречен и консенсусен план за правосъдна промяна. Да го гласоподават и да се свършва! Кирил Петков и Асен Василев отсъстваха по време на целия спор по правосъдната промяна, а при гласуването Политическа партия се оказаха с шестима депутати по-малко. Какво да разясня, то е ясно, че искат, но нямат предпочитание. Имат някакъв проблем с тематиката за правосъдната промяна. При тях всичко е с двойно дъно “, обобщава Чолаков.

Политикът се базира на мнения, че „ по-ефективно Народно заседание от дълго време не е имало “.

„ Приехме съвсем 40 закона и десетки решения. В частта „ правосъдна промяна “, на две гласувания бяха признати законите за правната помощ, за медиацията, Граждански процесуален кодекс, за отбраната на лицата, подаващи сигнали за нарушавания. С последния се случи нещо доста забавно. Проектът на Министерски съвет беше отритнат на първо четене в пленарна зала, тъй като явно някой беше решил да подтиква доносничеството и да си прави бухалка. Тогава отново ни упрекнаха, че саботираме правосъдната промяна и ПВУ. Ядосах се и споделих, че ще го напишем и внесем ние. Между Коледа и Нова година писахме закон, внесохме го на 5 януари и оня ден Народното събрание го одобри на второ четене. Забележете - без спор! С консенсусно гласоподаване по множеството текстове. Доказахме, че ГЕРБ може всичко по-добре, в това число да написа закони и да реализира консенуси. Така ще стане и с Наказателно-процесуален кодекс и Закон за съдебната власт. Ще създадем същинска правосъдна промяна, а не измислената на Крум Зарков. На първо гласоподаване са признати всички закони по Плана. Ако имахме още няколко месеца, щяхме да приемем всичко, даже в случай че трябваше да пренапишем всички законопроекти на служебното държавно управление “, твърди той.

Попитан в парламентарна или президентска република живеем, Чолаков показва опасения, че се връщаме във времената от преди 10 ноември 1989 година, когато Народното заседание се свикваше по два пъти в годината, за по два дни, с цел да гласоподава законите, готови от Държавния съвет, т.е. от президента.

„ В 45-тото заседание се одобри единствено Изборния кодекс и бяха въведени машините, по волята на президента, който незабавно по-късно ни разпусна. В 46-тото му изпълнихме желанието да актуализираме бюджета и отново бяхме разпуснати. 47-мото го разпуснахме ние и популярност Богу, тъй като Политическа партия откриха юридически безпредел и бяха подкарали страната към банкрут. Сега ни заплашват, че няма да ни разхлабен, до момента в който не приемем на Крум Зарков противоконституционните закони. Опитите Народното събрание да бъде поставян на колене стават систематични. Парламентът не може повече да разрешава да бъде поставян на колене пред който и да е! Включително пред Радев! “, подчертава Радомир Чолаков.

Има Такъв Народ, „ Изправи се “, „ Промяната “, за жалост и Демократична България, са партиите, които оказват помощ на Радев да държи властта, споделя юристът от ГЕРБ.

„ Вирусите се пускат в политическата система един след различен. Сякаш ги създават в лаборатория за подривни политически планове. Целта е отслабването на ГЕРБ, като най-голяма, систематична партия, унищожаването на Българска социалистическа партия и цялостното маргинализиране на политическото пространство. Хаосът, който се поддържа изкуствено към този момент две години, би трябвало да принуди народа да изиска „ мощна ръка “. Толкова е транспарантно, че чак е досадно. Този референдум, както и предходният на Слави, не са измислени от неговите сценаристи. Сценаристите са други. Това е последният обезверен опит на Има Такъв Народ да изпълнят поръчката, само че отново няма да съумеят. Обаче методичността, с която на публиката се внушава, че спасението е във „ Велико национално заседание “ работи като „ китайска капка “. За мен това е най-опасната хибридна война, която се води против българската народна власт. Крайно време е службите да се раздвижат и да схванат от кое място идва поръчката, тъй като Велико национално заседание, свикано в този миг, може безусловно да унищожи страната. А в случай че службите знаят, само че си траят, да си помислят отново, тъй като едно Велико народно събрание първо ще закрие тях. Впрочем, то може да закрие и длъжността „ президент “ и да разгласи, че ръководителят на Народното събрание става държавен глава, което е изцяло допустимо, доста разумно и дори ще ни излезе по-евтино. Изглежда поръчителите не са напълно наясно какво нещо е Велико народно събрание и тази опция им убягва. А не трябва “, предупреждава депутатът.

„ Не мисля, че Радев би трябвало да бъде държан виновен, той просто се възползва от обстановката. Много са факторите. Разгневени олигарси, непознати ползи.... Някой желае да си отмъщава за нещо, различен желае България да е безпомощна страна и едва звено в НАТО.... Старите, систематични партии несъмнено са отговорни за това, че виждат рецесията на политическата система, само че още не намират сили да я прекратят. Обаче е реалност, че от години против нас работят мозъчни центрове, които доста добре ни познават и знаят по какъв начин да възбуждат у българите злоба, ненавист, яд. С няколко медийни изявления всяват интриги сред партиите и партиите се смразяват. Пускат една изфабрикувана фотография на шкафче и всички полудяват. Нищо. Ние пък върнахме хартиената бюлетина и мозъчните центрове полудяха “, твърди той.

Чолаков прави и паралел с преврата на 19 май 1934 година.

„ Тогава обстановката е била сходна на днешната - раздирани от кавги партии, слаб и с никакво доверие парламент, икономическа рецесия вследствие на международната рецесия. И когато един дребен, радикализиран кръг от пенсионирани военни взима властта, всички в началото си отдъхват. Ето, най-сетне „ мощна ръка “, която ще ни реши проблемите. Само че никой не споделя какво се случва по-нататък. Първо, превратаджиите се изпокарват между тях и добре, че има цар, който е балансиращият престиж и който поема юздите, само че даже и той не може да спре трендовете. Сега даже няма балансиращ престиж. Този, който по Конституция би трябвало да е балансиращ престиж, в действителност е състезател на терена и усилва трендовете. А трендовете са във второто. Второто е, че никой не споделя на какво се дължи икономическия взрив във втората половина на 30-те години. На национализации и картелизация. Външната търговия е оповестена за държавен монопол. Частните предприятия във всички основни браншове са принудително обединени в картели, а картелите са сложени под контрола на страната. Прочетете отново романа „ Тютюн “. Създадена е Дирекция за социална обнова, която е инструментът на властта за агитация, пропаганда и цензура върху вестниците. Радиото става държавен агитационен институт. В публикации от това време най-видни български икономисти и адвокати славословят новия режим, който „ унищожава гнилия демолиберален ред “ и „ слага всички посоки на публичния живот на народностни, националсоциалистически релси “. Не желая да изтъквам имена, с цел да не се разочаровате от някои свои кумири. Тъй че тези, които си мечтаят за 19-майски прелом, с цел да се „ унищожи гнилия демолиберален ред “, да знаят, че по-късно идват национализациите и картелизациите. Прави ли ви усещане, че точно от партиите на „ смяната “ започнаха да идват концепциите за по-резки интервенции в частната стопанска система? Включително с всеобщото субсидиране, което слага цялата стопанска система според от страната? Тъй че, мислете. След „ мощната ръка “ идват национализациите на частни бизнеси и контролът върху обществото. С което се проправя пътят на комунистите и същинската тирания под руски ботуш. Така наречените „ партии на смяната “ ни тласкат тъкмо в тази посока. Бойко Рашков - началник на КПКОНПИ, цялата енергетика на „ Джемкорп “ и всички предприятия на държавни дотации, до момента в който властта стартира да ги банкрутира изборно. Само Дирекция за социална обнова няма да бъде основана, тъй като е по-удобно някои комфортни за властта медии да се финансират под масата, а останалите да бъдат изметени от „ невидимата ръка на пазара “. Нещата въобще не са безобидни “, казва още той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР