Законодателни промени, свързани с шпионажа, препоръчва Докладът за състоянието на

...
Законодателни промени, свързани с шпионажа, препоръчва Докладът за състоянието на
Коментари Харесай

Одобрен от МС доклад препоръчва промени, свързани с шпионажа

Законодателни промени, свързани с шпионажа, предлага Докладът за положението на националната сигурност за 2021 година Служебният кабинет одобри отчета преди празниците. А предложенията в документа би трябвало да бъдат разисквани и от депутатите, съобщи БНР.

В Наказателния кодекс би трябвало да се уреди наказването на шпионажа освен в случай че е събирана и издавана класифицирана информация, само че и издаването на " всяка информация, която... не е и обществена и чието откриване би основало опасност или би нанесло щета на сигурността на страната ".

Докладът изяснява, че по този начин наказуемо ще стане и " упражняването на непознато въздействие върху процеси на взимане на решения ".

Екипи за стратегическа връзка на централно равнище, да вземем за пример в Министерски съвет, може пък бързо координират всички ведомства за идентифициране на подправени вести, написа друга рекомендация.

Докладът регистрира, че войната в Украйна е трансформирала възгледите за сигурността. И поради сериозните дефицити на армията ни предлага попълването им със съюзнически в кратковременен проект. Разполагането на сили от Алианса у нас се регистрира като стъпка за увеличаване на нашите отбранителни качества. Това ще " бъде и безапелационен сигнал към Руската федерация за единството на Алианса и готовността му да отбрани територията на своите членове. "

В енергийната област се предлага започване на планове за транспорт на енергоресурси от Централна Азия и Закавказието, развиване на Южния газов кулоар, съдействие със Съединени американски щати по вноса на полутечен природен газ.

Докладът за положението на националната сигурност за 2021 година предлага Българската национална банка (БНБ) системата " Борика ", осведомителни системи на Националната организация за приходите (НАП), Комисията за финансов контрол, Националния застрахователен институт (НОИ) и други да бъдат добавени в листата със обекти от голяма важност за националната сигурност.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР