Законодателите в американския щат Калифорния прокараха важен законопроект, който ще

...
Законодателите в американския щат Калифорния прокараха важен законопроект, който ще
Коментари Харесай

Калифорния удари икономиката на краткосрочните договори с нов закон

Законодателите в американския щат Калифорния прокараха значим законопроект , който ще затрудни компании като Uber и Lyft да класифицират служащи като самостоятелни контрактори вместо като чиновници, осведоми " Ройтерс ".

Проектозаконът ще разрешава на служащите в стопанската система с краткотрайно заети да получават почивка и болничен.

Няколко претенденти за президент на Съединени американски щати от Демократическата партия поддържат мярката, в това число американските сенатори Елизабет Уорън от Масачузетс, Бърни Сандърс от Върмонт и Камала Харис от Калифорния.

Компании и групи в по този начин наречената " Gig Economy " (Икономика на краткосрочни контракти - Бел. ред.), които п редимно разчитат на краткотрайно наети чиновници, остро разкритикуваха проектозакона.

През предходната седмица Uber и Lyft предложиха да се организира референдум в Калифорния през идната година и новите законодателни промени да не обгръщат водачите на такива платформи за споделено пътешестване.

Uber, Lyft и компанията за доставки DoorDash, които разчитат на краткотрайни чиновници, отделят 90 милиона $ за допитване през ноември 2020 година , което планува изключването им от закона.

Законопроектът AB5 беше прокаран с 29 против 11 гласа в щатския сенат. Губернатор Гавин Нюсъм се чака да се подпише под законопроекта скоро, с което ще се трансформира в закон.

Според новите ограничения, които ще влязат в действие от 1 януари , служащите би трябвало да бъдат наемани като чиновници, а не като краткотрайно заети, в случай че компания упражнява надзор върху тях при осъществяването на дилемите и тяхната работа е част от главния бизнес на компания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР