Законите за оръжията или втората поправка са „фалшив избор“, казва Харис в Чикаго

...
От Бианка ФлауърсЧИКАГО (Ройтерс) – Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис
Коментари Харесай

От Бианка Флауърс

ЧИКАГО (Ройтерс) – Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис се намеси в друг разногласен американски въпрос преди кампанията за преизбиране през 2024 г. в петък, обещавайки подкрепа за активисти, които се опитват да сложат край на насилието с оръжие и обвинявайки противниците на закона за оръжията в „лицемерие“. предизборната кампания започна на скорост, удари републиканците, които блокираха предложените от демократите закони за безопасност на оръжията, заявявайки, че подобни промени не са заплаха за конституционните права на американците върху оръжията.

„Има някои хора, които просто се опитват да продадете фалшив избор... че или подкрепяте Втората поправка, или искате да вземете оръжията на всички“, каза тя.

„Същите хора, които отказват да участват в смислен дебат и дискусия по този въпрос, които отказват да приемат разумни закони, са същите, които говорят за отговорност през цялото време“, каза тя на събитие в Чикаго, организирано от Everytown for Gun Safety, организация срещу насилието с оръжие. „Лицемерието на това.“

Втората поправка на конституцията на САЩ защитава правата на американците да „държат и носят оръжие“, позовавайки се на необходимостта от „добре регулирана милиция“. Групите за защита на правата върху оръжията се бориха срещу всякакви законодателни опити за ограничаване на тези права, наричайки ги нарушение на конституцията, въпреки че повечето американци казват, че подкрепят по-строги закони за оръжията.

Байдън миналата година подписа закон за първото голямо федерално оръжие реформа през годините и е предприела изпълнителни действия по въпроса. Но той не успя да осигури гласове за подновена забрана на голямокапацитетни и полуавтоматични "щурмови" оръжия, въпреки че САЩ претърпяха скок на масовите стрелби след пандемията COVID-19.

Харис беше говорейки в „Gun Sense University“ на Everytown в Чикаго, ежегодно събитие, на което активисти и оцелели от насилие с оръжие, много от тях членове на 10-милионната група „Moms Demand Action“, се събират за обучение и политическа организация.

Съединените щати имат най-висок процент на смъртни случаи с огнестрелно оръжие сред богатите страни и смъртните случаи с огнестрелно оръжие станаха основната причина за смърт на деца и тийнейджъри през 2020 г.

Кампанията на Байдън се надява, че гневът на насилието с огнестрелно оръжие може да помогне на младите хора да гласуват и да смятат ангажирането им за решаващо за осигуряването на още един четиригодишен мандат на президента. Сега те планират да разположат Харис все повече, за да се ангажират с този сегмент от избиратели, според човек, запознат с тези планове.

„Вашето поколение е критично“, каза Харис под бурни аплодисменти, когато студент я попита какво роля, която би могла да играе. „Ние разчитаме на вас. Имаме нужда от вас.“

В четвъртък четири големи групи за безопасност на оръжията, включително Everytown, одобриха кандидатурата на Байдън за преизбиране през 2024 г., което отключва дарения от групите за политическо действие на групите по интереси .

Everytown е основан от милиардер, бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, който похарчи 1 милиард долара за кандидатурата си за президент на Демократическата партия през 2020 г., преди да стане най-големият дарител, подкрепящ Байдън и други демократи.

Makayla Джордан, 19-годишен член на Students Demand Action, каза, че масовите стрелби са само част от „ежедневната“ епидемия на насилие с оръжие в страната. Опасността да бъдат простреляни на път за училище е по-висока от тази при стрелба в училище за много чернокожи деца, каза тя.

(Репортаж от Бианка Флауърс в Чикаго; сценарий от Тревър Хъникът; монтаж от Хедър Тимънс и Розалба О'Брайън)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР