Законът за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото

...
Законът за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото
Коментари Харесай

130 000 души на държавна заплата си казват всичко за пари и имоти до 8 юни

Законът за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (ЗПКОНПИ, в действие от 23.01.2018 г.) планува нов режим на подаване и инспекция на декларациите за имущество и ползи на към 130 000 души, заемащи обществени длъжности. Новост е, че и хора от частния бранш, чиято активност е подвластна от страната, ще бъдат задължени по този режим, оповестява " Труд ".

Прозрачността на имуществото на участващите в държавното ръководство, годишното му обявление и опцията да се съпостави притежаваното при встъпването в служба с новопридобитото, както и инспекцията на произхода на средствата за него, е мощен антикорупционен фактор. Разпоредбите за обявление на имущество и ползи, са използвани във връзка с две огромни групи хора, изброени в закона.

В първата група (описана в чл.6, т.1 – 50) са президентът и вицепрезидентът, евродепутати, народни представители, министри, кметове на общини и региони, общински съветници, зам.-министри, регионални и зам.-областни шефове, шефове на организации и членове на групови държавни органи, заместник-кметове, началници на политически кабинети и основни секретари на ведомства. Към тази група законът за пръв път приобщава и ръководители на териториални държавни органи и инспекторати, шефове на основни дирекции в Министерство на вътрешните работи, офицери от висшия команден състав на въоръжените сили и други

Със статут на лица, заемащи висша обществена служба са и държавни чиновници, упълномощени да организират процедури и подписват контракти за публични поръчки и ръководещи и контролиращи средства от Европейски Съюз, и членове на управителни контролни органи на лечебни заведения с обществено финансиране.

Втората група обгръща междинните и ниски равнища на властта. Съгласно §2, ал.1, т.1-това се всички чиновници (без заемащите механически длъжности) в администрациите на президента, в законодателните, изпълнителните и правосъдните органи, представителите на страната и общините в бордове на шефове на търговски сдружения, шефове на общински и държавни предприятия и членове на политически кабинети.

Тук са и секретарите на общини, кметовете на кметства и кметските наместници. Новото е, че към тази група се числят и нотариусите, и частните правосъдни реализатори. Всички те би трябвало да попълнят и подадат в законовите периоди заявления по пример, одобрен и оповестен на уеб страницата на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество ( КПКОНПИ) на 8 май.

Това осъществяване на закона ще провокира известно напрежение в българската държавна администрация, тъй като в него се обрисуват минимум три групи проблеми и провокации. Декларацията е комплицирана. Не единствено тъй като е на таблица Exel и би трябвало на бъде подадена, както на книжен притежател, по този начин и на електронен. В нея се изисква информация за към 40 обстоятелството от имущественото положение на декларатора, неговия брачен партньор (или в действителност съжител) и малолетните деца.

Става дума за права върху недвижими парцели, коли и други транспортни средства, пари в брой над 10 000 лева за всички членове на фамилията, банкови влогове над 10 000лв. за всички членове на фамилията, скъпи книги, финансови принадлежности, спестявания ( вкл.в капиталови фондове), отговорности, пътувания в чужбина, платени от трети лица и така нататък Положението се усложнява от това, че огромна част от задължените ще подават или ревизират заявления за пръв път път. Необходимо е схващане към множеството неточности.

Над 1000 държавни органа ще одобряват и ревизират декларациите в 6-месечен период от подаването им. Комисията ще го прави за лицата на висша обществена служба, а другите над 1 000 органа – за назначените или определени от тях чиновници. В подобен мащаб инспекция на заявления до момента не е правено. Голям е рискът от разнообразни практики в приложението на закона. Сроковете за подаване на тези заявления са къси. Заемащите висша служба, които са подавали заявления пред Сметната палата по анулирания към този момент закон за гласност на имуществото, трябваше до 15 май 2018 година да подадат пред комисията новата декларация и да отразят измененията в имущественото си положение от 1 януари до 31 декември 2017 година

Добре, че Народното събрание удължи периода до 8 юни. Тези, на които за първи път се даде статут на лица, заемащи висша обществена служба – основни архитекти на общини и региони, членове на управителни и контролни органи на лечебни заведения и други – са длъжни също до 8 юни да подадат декларация, само че във вид встъпителна. В нея те отразяват положението си към датата на подаването й. И над 3500 кметове на кметства подават заявления във уводен вид, пред непрекъснатата комисия за спор на ползи при съответния Общинския съвет. Важно е да се знае, че всеки подал декларация има право до месец да я изтегли и да поправи неточности и несъответствия, които е разкрил самичък. Очевидно следва тежко тестване и за подаващите заявления, и за проверяващите ги. Но то не е, с цел да се основават усложнения на държавните чиновници, а с цел да се генерира антикорупционна среда в институциите.

Замисълът е да се сложат спирачки пред корупцията. Всеки на виновна работа би трябвало да знае, че имуществото му ще бъде от време на време проверявано и сравнявано с предходното, тъй че добитото от злоупотребище бъде намерено.

Предвидени са санкции за неподадени в период имуществени заявления и за подадени, само че с несъответствия в тях. Законодателят уточни минималния размер на глобите съгласно позицията на нарушителите. За чиновници от високите етажи на властта санкцията е най-малко 1 000 лева, а за тези от междинните и ниските етажи– 300 лева
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР