Законът за движението по пътищата гласи, че от 15 ноември

...
Законът за движението по пътищата гласи, че от 15 ноември
Коментари Харесай

Как се правят автомобилни гуми

Законът за придвижването по пътищата гласи, че от 15 ноември до 1 март всички коли би трябвало да бъдат със зимни гуми или, с други думи - с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. А с изключение на закона, ето, към този момент имаме и първия сняг.

Освен че са един от факторите за безвредно шофиране, автомобилните гуми стават все по-сложни. И в случай че в миналото са представлявали елементарна гумена структура, изпълнена с въздух, то през днешния ден устройството им е доста усъвършенствано и верният им избор даже икономисва от разхода за гориво.

Гумата има ръб, посредством който се захваща за колелото и който е построен от метал, обгърнат в каучук; пластове каркас, които са формирани от корда (текстилна, железна или от фибростъкло) и чиято цел е да създадат гумата устойчива на пробиване; протектор или шарка, която е друга за зимните, летните и всесезонни гуми.

Голямата част от автомобилната гума е направена от каучук, който съставлява примес от масла, добавки, натурален и синтетичен каучук. Тези материали се смесват в специфичен огромен миксер до превръщането им в примес, сходна на дъвка.

Специална машина сглобява готовите обособени елементи и се получава към момента невулканизирана гума без шарки по протектора.

Гумата се слага в шаблон и се надува, като по време на този развой се отпечатва и шарката. При това тя се нагрява до 149 градуса по Целзий. Процесът се назовава вулканизация и скрепява обособените елементи на гумата. При по-малките, да вземем за пример тези за лек автомобил, нагряването продължава 15 минути, до момента в който при гумите за камиони процесът може да трае през целия ден.

Следва ревизия и гумите са подготвени за продажба. Износват се след към 80 000 км пробег.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР