Законът за частната охранителна дейност в най-новия си вид влезе

...
Законът за частната охранителна дейност в най-новия си вид влезе
Коментари Харесай

Илка Алексиева, директор на Колежа по охрана и сигурност „Св. Георги Победоносец“, пред „Труд“: Охранителят трябва да познава правото, стрелбата – после

Законът за частната охранителна активност в най-новия си тип влезе в действие и ето, че по селата, в които от дъжд на вятър единствено се мярка служител на реда, а бабите залостват портите си с брадви, започнаха да се появяват униформени гардове. Въпросът е знаят ли те какво вършат? Грижата за публичната сигурност не е елементарна работа, тя изисква избрани умения и познания, споделя Илка Алексиева , която е шеф на първия и най-престижен български лицей за защита и сигурност.

– Госпожо Алексиева, още преди да бъде оповестен в „ Държавен вестник “ преди броени дни, законът за охранителите много тормози работодатели, общинари, адвокати и президента даже, тъй като трансферира на частници държавните функционалности по обезпечаването на реда и сигурността. Но вас несъмнено ви е зарадвал? Той отваря работа на компаниите от сектора и ги задължава да назначават подготвени фрагменти.
– Новият закон дава опция за частна защита на урбанизирани територии. И по тази причина вие допускате, че той ще провокира по-голямо търсене на фрагменти в бранш „ Сигурност “. Но дали тази опция ще бъде осъществена? Това е въпрос, на който мъчно може да се отговори с „ да “. Защото всичко е обвързвано с наличните средства по общините, а в общия случай те са нищожни или липсват. Даже и да има случаи, в които някой кмет ще се реши да отдели от бюджета си за охранители – четох в „ Труд “ за два такива случая – няма да са чак толкоз доста хората, които би трябвало да бъдат подготвени.
– Тъй или инак, новият правилник за наложителното образование на охранителите е един тип „ подарък “ от страната за колежите като вашия, които дават дипломи за гардове. Така го поясняват с лека злоба сътрудниците ви от други типове професионални учебни заведения.
– Защо да е подарък? Това е просто синхронизиране на законодателството. Кой може да стане преподавател? – този, който има съответната подготовка и тапия. А водач кой може да стане?- който има брошура. Нормално е по този начин да бъде и за охранителите. Като шеф на частно образователно заведение, което образова единствено охранители, мога да ви кажа, че страната не ни е дала нито лев. По никакъв мотив! Никога! Субсидирането на нашия лицей се прави единствено от тези, които които вземат решение да учат в него. Има стратегии за образование в разнообразни форми – постоянна, вечерна, самостоятелна, дуална – с друг брой часове. 1200 до 1600 часа са нужни, с цел да се добият знанията, нужни за мениджърски позициии в сектора, 960 часа – за персонална, банкова и касова защита и много по-малко – за защитата по селата. И в остарелия закон се говореше за наложително образование на охранителите. Член 28 регламентираше в началото 40-часово образование по стратегия на Министерство на вътрешните работи. Заради него компаниите отвориха образователни центрове – те са 98 сега, които започнаха да издават удостоверения за образование „ трета степен “. В някои обаче образованието се организираше по този начин, че охранителите не знаеха, че са обучавани – печатаха се удостоверения и им се даваха.

– Могат ли неуки момчета и девойки да стартират да извършват в този момент отговорностите на кварталния служител на реда и за разлика от него да се оправят със сигурността в 7-8 села?
– Сигурността не е смешка работа. Новият закон с изключение на права, дава и нови отговорности. Не може човек, който не знае какво прави, а носи наказателна отговорност за дейностите си да бъде потребен на обществото и на себе си. Един необразован човек, въпреки да е приключил полицейско или военно учебно заведение и да е работил 20 година примерно, може и да навреди на хората, които би трябвало да охранява. Гледах наскоро записа за бягството на пандизчиите от основния вход на централния затвор по какъв начин работи правосъдната защитата. Съдебният охранител на централния вход, като видя бегълците, явно беше сюрпризиран. Да си на този пост и да си сюрпризиран – това е доста показателно. Той не можа да си извади револвера даже. Друг е въпросът дали си е помислил или не, че е в обитаемо място и не би трябвало да стреля. Оръжието му е обещано, с цел да го употребява законосъобразно в избрани обстановки. И в случай че той е на този пост и не може да си разкопчае кобура… не желая да го разясня. Не разясня и сътрудниците му, които се струпаха след секунди на входа, и явно се чудеха какво да вършат. Ще кажа единствено, че не са подготвени. Така е и с кварталния служител на реда, който дава отговор за 7 села. Ако е подготвен и е мъж на място, той ще се оправи с тези села – те са обезлюдени, той би трябвало да познава като пръстите на ръката си хората, които живеят там – да знае кой краде, кой какво прави.

– На какво вие в колежа учите тези хора, които поемат в този момент защитата на селата?
– Те би трябвало първо да познават наказателното право, административното право, наказателния и административен развой. Трябва да са наясно по кое време могат и по кое време не да употребяват сили и помощни средства. Ние имаме специфичен образователен предмет „ Професионална нравственос и отзивчиви умения “, тъй като, когато пазиш някой, то става най-вече от позицията на човещината. Специалната логика на психиката е също значима част от образованието, тъй като човек без познания в тази област мъчно ще забележи признаци на подготовка за терористичен акт или други злонамерени дейности. Имаме образование по основи на правото, по организация на охранителната активност, по криминалистика, тактическа, бойна и стрелкова подготовка, оръжезнание, банкова защита и други Редовната форма на образование продължава при нас две години с образователни занятия от 8,30 до 14 ч.

– За какво са подготвени приключилите колежа?
– Завършилите след дейни занимания по 1200-1600 часа са подготвени за началници на охранителни звена. Когато открихме нашия лицей, нямаше закон за частната охранителна активност. Появиха се охранители – персонални, на инкасова активност, на банки, на строителни обекти и така нататък, само че нямаше кой да да ги образова. Тогава притежателят на колежа ген. Румен Ралчев реши да сътвори учебно заведение за тях. И по-нататък ние станахме основатели на изработването на държавни просветителни условия и на национални изпитни стратегии – изработихме ги, институциите ги одобриха и започнаха да ревизират дали ги изпълняваме. В наредбата, която регламентира държавните просветителни условия, е записано, че придобилите професионална подготовка употребяват преимущество при равни други условия при назначение на работа в охранителните компании. Но за 15 години нито една охранителна компания не е зачела това преимущество. Сега, с новия закон ще се постанова да назначават подготвени хора.

– Какви са хората, които се образоват при вас?
– Ние си сортираме колежаните – да са физически здрави и да имат психическа склонност за специалността. Преди три петилетки започнахме с шестима възпитаници. Преподавателите бяха повече – към 10, колкото са и през днешния ден – подбрани хора, квалифицирани, приключили военна или спортна академия, с професионален опит от армията и полицията. Днес към този момент имаме по 60-70 колежани във випуск, обучили сме общо към 650. Нашият лицей от 2010 година взе участие в интернационалното съревнование „ Бодигард “ с три дисциплини пукотевица, майсторско ръководство на автомобил, търсене на взривни устройства, отразяване на офанзива и избавяне на ВИП-лица. И нашите възпитаници демонстрират забележително ниво там.

– Чудя се от безработицата ли са стимулирани колежаните ви или от кино лентата „ Бодигард “ с Уитни Хюстън?
– Те са на възраст от 18 до 45 година Повечето от задочниците – те са по-възрастните при нас, към този момент работят като охранители. Младите са приблизително към 23-годишни. Родителите на множеството от тях са работили с сферата на сигурността. Да, има и такива, одеве приключили приблизително обучение, които са гледали холивудски филми и желаят да влязат в екшъна с тапия. Но ние още първоначално им обясняваме, че ще вземат участие в общественополезна активност, а не в зрелищен филм. Много младежи мечтаят от деца за тези специалности, които изискват храброст – служители на реда, пожарникари…

– Вашите колежани не са ли момчета, които не са съумели да устоят кандидат-студентските изпити в Академията на Министерство на вътрешните работи?
– Има и такива, само че са малко. Ние започваме приема от януари и го стопираме, като се запълнят местата, а те се запълват нормално до началото на юни, когато изпитите в академията предстоят.

– Интересно е да се съпостави образованието на служителите на реда с това на охранителите?
– На състезанията в полицията се явяват хора на друга възраст и с друго обучение. Тези, които ги устоят, отиват на 6-месечно образование в един от трите центрове за образование на служители на реда – в Пазарджик, Варна и Казанлък, за към 960 часа. Толкова ще се образоват и охранителите. Разликата е, че за образованието на служителите на реда заплаща страната. А при нас си заплащат самите обучавани. 1980 лева е годишната такса в колежа за постоянно образование и 1200 лева за задочно.

– Но в този момент, когато страната разпорежда своите отговорности по обезпечаването на спокойствието в селата на охранителите, би трябвало ситуацията да се промени.
– Това е въпрос, по който законодателят би могъл да намерения.
Има потребност от охранители. Да, те не са малко, към 110 000, двойно повече от служителите на реда, само че напущат, тъй като възнаграждението не ги удовлетворява. Повечето момчета, които са подготвени при нас, и демонстрират отлични качества, минават през охранителните компании, изтърпяват там унижението – да не се регистрира тяхната подготовка, да ги сложат на портала за жълти стотинки и напущат. Отиват на по-добра работа: или в държавните структури за сигурност – жандармерията, НСО, военна полиция, или стават персонална защита на предприемачи.

– Босовете на охранителните компании са стиснати, по този начин ли?
– Не бих споделила. За да спечелиш търг за защита на обект при социална поръчка, ти би трябвало да предложиш най-ниската цена. Като отделиш пари за облекло, осигуровки, налози и прехрана на администрацията, остават едни триста лв.. За тези пари намираш човек какъвто и да е, тъй като не са доста съгласните да мизеруват и оттова качеството на защитата е на извънредно ниско равнище. Надявам се новият закон с условията за по-добро образование на фрагментите да качи качеството на услугата. Тази година откриха и държавно учебно заведение за охранители в „ Младост “. Това е добре.

– Не се ли боите, че държавното гратис учебно заведение ще ви вземе учениците?
– Нищо сходно. Ние помагахме на сътрудниците. Конкуренцията те кара да си жив и да се бориш.
– В полицията има свободни щатове, само че няма задоволително претенденти – не и такива, които покриват критериите за физическа устойчивост и разсъдък.
– Проблемът не е в неналичието на интелигентни младежи, искащи да работят в Министерство на вътрешните работи. Проблемът е в тестванията, които са извънредно сложни, не са съответни на условията за полицейската специалност. Човек рационален, бдителен и предан ли е необходим на полицията, или математик, който бързо ще пресметна за какъв брой време се празни и за какъв брой време се цялостни един басейн от не знам какви дупки? Разговаряла съм с грамотни момчета, които не са могли да устоят тестванията за банкет в Министерство на вътрешните работи, и са извънредно афектирани от това. Авторите на тестванията или не са в час, или умишлено са ги създали толкоз сложни, с цел да изключат огромна част от претендентите посредством тях. Попълнете един тест във фейсбук и ще излезете професор или учен. Попълнете един на полицейски конкурс и ще излезете нещо непредвидимо.

– Като стане дума за „ охранители “, хората преди години си представяха „ мутри “ с анцунг и мускули. А в този момент си показват един дядо с вехти облекла – някогашен служител на реда или боен, който седи в будка на паркинг и дреме?
– Точно по този начин е. Уви. По доста аргументи. От една страна, душата ме боли, че някогашни виновни чиновници на армията и полицията са принудени да пазят хранилища, с цел да си изкарват хляба. От друга страна се веселя, че за 15 години пречупихме модела на охранителя и доказахме, че той не би трябвало да е някакъв мускулест вид с татуировки, а човек образован, който си познава специалността, и знае по какъв начин да взема решение проблемите. Трябва да може да стреля и да владее бойни приложни техники – да, само че да ги употребява по-рядко. Защото не е добър експерт, в случай че прави противоположното.

Нашият посетител

Илка Алексиева е родена в Павликени. Магистър е по биология от СУ Св. “Кл. Охридски ” (1991) и по национална сигурност от Военна академия “ Г.С. Раковски ” (2000). Била е зам.-директор и шеф на 201 СОУ в Панчарево (1991-1995), основен контрольор в Министерството на образованието (1995-1999) и шеф на частната езикова гимназия “Белекс ” (1999-2002). От септември 2002 година управлява Професионалния лицей по защита и сигурност “Св. Георги победоносец ” в София.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР