Законът за БНБ е толкова обтекаем, че буквално и магазинерът

...
Законът за БНБ е толкова обтекаем, че буквално и магазинерът
Коментари Харесай

Георги Кадиев: Двете кандидатури за шеф на БНБ крият риск от падане на правителството

" Законът за Българска народна банка е толкоз обтекаем, че безусловно и магазинерът от магазина под блока може да се кандидатира за началник на Българска народна банка ". Това съобщи някогашният заместник-министър на финансите Георги Кадиев пред. " Наскоро ревизирах какви качества би трябвало да имаш по закон, с цел да бъдеш началник на горско стопанство и там доста ясно е разказано. В закона за Българска народна банка за шеф и член на УС е записано просто да имаш високи морални качества и да си приет специалист в региона на стопанската система, финансите и още нещо. За член на Фискалния съвет доста хора изобщо не са го чували и не знаят какво съставлява, и е несравнимо по-маловажен от Българска народна банка, би трябвало да имаш 10 години стаж като стопански анализатор, а за шеф на Българска народна банка би трябвало просто да имаш високи морални качества и да си приет специалист. Какво значи „ приет специалист “? Аз не знам “, разяснява Кадиев.

" Най-правилно в тази обстановка е процедурата да се рестартира, което явно би трябвало да стане с гласоподаване и против двете кандидатури. Не толкоз поради личностите, колкото поради риска да се сътвори разединение в самата ръководеща коалиция и да падне държавното управление. Това е най-голямата заплаха “, акцентира Кадиев.

Той е безапелационен, че ръководещите би трябвало да имат една кандидатура, тъй като настоящето състояние води към политическа рецесия, по тази причина " по-добре да не бъде определен нито един от двамата и да се тръгне към нова процедура ". " Колкото и да е значим постът шеф на Българска народна банка, не мисля, че той би трябвало да докара до политическа рецесия. Не може опозицията да ти избира шефа на Централната банка ", посочи Кадиев по отношение на версията за допустима сделка една от кандидатурите - на Любомир Каримански от Има Такъв Народ, да получи гласовете на опозицията. " Очевидно е, че господин Гюров е някакъв вид в последния миг, заради което не е квалифициран и с идея и екип. За страдание, тези постове в политиката се търгуват против поддръжка ", заключи финансистът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР