Законът за БНБ е изключително важен и последното нещо, което

...
Законът за БНБ е изключително важен и последното нещо, което
Коментари Харесай

Финансисти предупредиха МФ за проблем с пътя ни към еврозоната: Монетарната и фискалната политика не са в една посока

Законът за Българска народна банка е извънредно значим и последното нещо, което би трябвало да бъде признато, с цел да бъдат изпълнени условията на Европейската централна банка (ЕЦБ). Законът е с доста ясна конструкция. Той покрива всички критерии и изкисвания на ЕЦБ, само че не дава база за някои въпроси във вътрешен проект – ние да „ бягаме по-бързо “ от другите. Това сподели в изявление за „ Лице в лице “ някогашният заместник-финансов министър Любомир Дацов.

„ Говорим за тактика за развиването на България в дълготраен проект. Законът е безпаричен на принадлежности, които да дадат на Българска народна банка опция да води по-богата политика. Българска народна банка ще би трябвало да има благоприятни условия за по-широка реакция за икономическия цикъл и напредък. ЕЦБ задава парична политика, преносът на тази политика не е тъкмо подобен, какъвто би трябвало да бъде “, предизвести той.

Проблемът, по думите му, е, че в България паричната и фискалната политика не са в една посока в България, а по-високата инфлация е точно заради тази причина. „ Министерство на финансите (МФ) води тотално друга политика от Българска народна банка “, означи финансистът*.

По думите му е значимо България да влезе в еврозоната допустимо най-бързо. Опасенията на Дацов, обаче, са, че във вътрешен проект нещата не се приготвят. „ Започвам да се тревожа, че ще ни одобряват в еврозоната. В момента вършим по този начин, че изместваме казуса в България. Никой в бизнеса до момента не е канен, нито има някаква подготовка. Ще би трябвало да се сменят парите. 6 месеца им трябват на всички съществени играчи: огромни вериги, банки – това е ядрото, тези хора би трябвало да имат изясненост “, уточни някогашният зам.-финансов министър.

„ Не изпълняваме критерия за инфлация, една от аргументите е фискалната политика и прекомерно ниските лихви в България, по отношение на европейските. Затова тезата в оферти законопроект, че влезем ли в еврозоната, ще паднат лихвите, ни демонстрира, че МФ не си е свършило работата. Ако това е претекст за приемане на този закон, МФ не са дописали своята част от разбора “, разяснява от своя страна макроикономистът и изпълнителен шеф на ЕКИП Стоян Панчев.

*, само че взаимоотношението сред тях е значимо за стопанската система. Макар да са самостоятелни една от друга, новите провокации постановат те да работят дружно, означават от Европейската централна банка. Паричната и фискалната политика подкрепят стопанската система по друг метод. Те са два значими инструмента за това да се поддържа тя в положително положение. И двете влияят, само че по друг метод. Паричната политика има за цел да поддържа постоянни цените на стоките и услугите, които купуваме. Задача на централната банка (в нашия случай БНБ) е да се погрижи инфлацията – темпът, с който цените на стоките и услугите като цяло се трансформират с течение на времето – да бъде постоянно ниска, постоянна и предсказуема. Фискалната политика се отнася до икономическите решения на държавните управления. Те могат да решат да вложат пари в публични услуги, да поддържат стопанската система и да понижат неравенството. Могат да събират пари чрез налози или като ги вземат в заем от финансовите пазари. Паричната и фискалната политика действат по друг метод. Но сред тях има и взаимоотношение, защото ценовата непоклатимост и равновесието в стопанската система са двете страни на една и съща монета.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР