Законът в американския щат Тексас, който позволява на щатските власти

...
Законът в американския щат Тексас, който позволява на щатските власти
Коментари Харесай

Съдът потвърди спирането на действието на тексаския закон за арест на мигрантите

Законът в американския щат Тексас, който разрешава на щатските управляващи да арестуват и депортират мигранти, обвинени, че незаконно са влезнали на територията на Съединени американски щати, към този момент ще остане спрян, заяви федералният съд на втора инстанция.

Асошиейтед прес оповестява, че решението на Пети областен апелативен съд на Съединени американски щати е последният за момента епизод от продължаващите правни разногласия към новия и непоколебим закон за мигрантите на губернатора на Тексас Грег Абът.

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати счита, че тексаският закон нарушава федералните пълномощия и че ще провокира безпорядък на границата. Според управляващите в Тексас администрацията на президента Джо Байдън не се оправя с контрола на границата и щатът има право да предприеме независими ограничения.

Законът беше в действие няколко часа на 19 март, след което Върховният съд на Съединени американски щати се намеси. Последната правосъдна инстанция обаче не се произнесе всъщност по делото. Вместо това върна делото за ново разглеждане от Пети областен апелативен съд, който спря осъществяването на закона, до момента в който прегледа последното обжалване, напомня Българска телеграфна агенция.

Законът, подписан от Абът, разрешава на силите на реда в щата да арестуват хора, обвинени, че са навлезли незаконно в страната. Веднъж арестувани, мигрантите могат или да се съгласят с решението на съда в Тексас и да изоставен територията на Съединени американски щати, или да бъдат съдени за незаконно влизане в страната. Не са обявявани никакви арести по време на късия интервал, през който законът беше в действие.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР