Заключителна дискусия, организирана от БТА в рамките на инициативата ѝ

...
Заключителна дискусия, организирана от БТА в рамките на инициативата ѝ
Коментари Харесай

Български гласове за Европа: Какъв Европейски съюз искат българските граждани 

Заключителна полемика, проведена от Българска телеграфна агенция в границите на самодейността ѝ „ Българските гласове за Европа “

18 юни 2022

Каква Европа желаят българските жители?

На тази тематика е отдадена конференцията, която Българската телеграфна организация провежда на 20 юни 2022 година (понеделник): заключително събитие на самодейността ѝ, изпълнявана с поддръжката на Европейския парламент в границите на Конференцията за бъдещето на Европа.

Очаква се в конференцията да вземат участие евродепутатите Андрей Новаков, Петър Витанов, Цветелина Пенкова, Андрей Слабаков и Ангел Джамбазки, социологът Първан Симеонов, генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев, специалисти по европейски политики, участници от България в Конференцията за бъдещето на Европа, публицисти и други

Ще бъдат обсъждани резултатите от първото в подобен мащаб допитване до жителите на Европейски Съюз за бъдещето на съюза.

Конференцията за бъдещето на Европа е поредност от диспути и полемики, водени от жителите, които дадоха опция на хората от цяла Европа да споделят — от пролетта на 2021 година до пролетта на 2022 година — своите хрумвания и да спомогнат за оформянето на бъдещето на Европейски Съюз. Конференцията завърши на 9 май, когато съпредседателите на Изпълнителния съвет на Конференцията показаха на ръководителите на Европейския парламент, Съвета и Комисията финален отчет, съдържащ 49 оферти, избрани в 9 тематики, които включват близо 320 съответни ограничения. Сега трите институции изследват вероятните дейности по тези оферти.

„ Предложенията на жителите, събрани в границите на Конференцията за бъдещето на Европа, наложително би трябвало да бъдат взети под внимание, да бъдат прегледани и имплементирани “, сподели Българска телеграфна агенция, един от тримата български евродепутати, представляващи Европейския парламент в Конференцията. Според него една част от предложенията ще съумеят бързо да бъдат имплементирани, за други ще би трябвало да се направяткардинални промени и това изисква консенсусно изпитание от страна на европейските страни. Илхан Кючюк прави оценка като ползотворни дебатите и резултатите в границите на Конференцията, защото това демонстрира разнообразието в Европейския съюз. Всички опити, по думите му, Европейски Съюз да бъде вкаран в рамки са се провалили. „ Защото благосъстоянието на Европейския съюз и концепциите на европейците са по-големи, в сравнение с концепциите на всеки един политик “, сподели той.

На полемиката в Българска телеграфна агенция ще бъдат обсъждани и съответни български хрумвания, които произлязоха от анкети и полемики, проведени от Агенцията през последната половин година в пресклубовете си в страната: Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Пазарджик, Видин, Хасково, Сливен, Плевен, Кюстендил, Благоевград, Враца, Ловеч, Варна, София, Русе, Шумен, Добрич, Бургас, Казанлък и Ямбол. Идеи пристигнаха и от срещи с българи, които живеят зад граница: Тараклия (Молдова), Скопие (Северна Македония) и Босилеград (Сърбия).
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР