Заключенията от две сходни експертизи показват различен резултат и си

...
Заключенията от две сходни експертизи показват различен резултат и си
Коментари Харесай

Експерти си противоречат имало ли е наркотици в тялото на Семерджиев по време на катастрофата

Заключенията от две сходни експертизи демонстрират друг резултат и си опонират по въпроса имало ли е в тялото на водача Георги Семерджиев наркотични субстанции по време на, заяви Българска телеграфна агенция.

Над 20 специалисти, изготвили над 40 разнообразни експертизи, измежду които токсикохимична, съдебно-химическа, дактилоскопска, съдебномедицинска, видео и автотехническа, бяха изслушани през днешния ден пред Софийския градски съд по време на следващото съвещание по делото за злополуката, при която починаха две млади дами.

Резултатите от токсикохимичната експертиза, направена от три движимости лица от института по криминалистика, демонстрират, че в кръвта на Семерджиев е открит метамфетамин, само че не е известно с каква централизация. Експертите обясниха, че изследваната от тях кръвна проба не е съхранявана вярно - доставена е замразена, което не разрешавало да се дефинира дали в кръвта има съществуване на алкохол.

Изводът от съдебно-химическата експертиза демонстрира друго - че в кръвната проба на подсъдимия няма синтетични опиати. Пред съда специалистите обясниха, че разликата в резултатите може да се дължи на чувствителността на разликата в употребяваните способи при двете експертизи.

 Свидетел твърди, че две дами пътували в джипа на Семерджиев по време на злополуката Свидетел твърди, че две дами пътували в джипа на Семерджиев по време на злополуката

От заключението на медиците, изготвили съдебно-психиатрична експертиза, се схваща, че при диалог с психиатър Семерджиев споделил, че е употребявал понякога амфетамин, метамфетамин и други субстанции, както и че може би е взел метамфетамин от 5 до 7 дни преди задържането му.

Според автотехническата експертиза водачът се е движил с не по-малко от 166 км/ч. директно преди злополуката. Вещите лица обясниха, че цялостният спирачен път при тази скорост е над 190 метра. Те прибавиха, че подсъдимият е имал техническа опция и задоволително разстояние да спре, в случай че е виждал аления светофар.

ДНК експертиза на биологичен материал от натривка, взета от скоростния лост на автомобила на Семерджиев, демонстрира, че конфискуваната проба е от подсъдимия, като заключението на специалистите е, че той е управлявал последно транспортното средство преди злополуката.

" Той на мен ми е споделил, че напълно е невиновен и не е взел участие в това ПТП ", разяснява пред публицисти юристът на Семерджиев - Мирослав Христов. Защитникът уточни, че клиентът му ще даде пояснения пред съда в някое от идващите съвещание, като добави, че евентуално делото скоро ще завърши.

 Уволнен служител на реда даде комплицирани показания по делото за злополуката против Семерджиев Уволнен служител на реда даде комплицирани показания по делото за злополуката против Семерджиев

В коментар за направените експертизи за опиати Христов сподели, че е било " несъмнено открито, че Семерджиев няма опиат в кръвта ". Той посочи, че токсикохимичната експертиза е направена на невалидни проби и това е било посочено от движимостите лица, защото пробите не са били събрани по открития ред в наредбата и не могат да бъдат взети поради от съда.

По мотив данните от ДНК-експертизата, че биологичният материал от скоростния лост е на Семерджиев, юристът съобщи, че съгласно специалистите по кормилото и вратите на автомобила има и друга ДНК.

Делото ще продължи на 10 април, когато ще бъде изслушана още една последна техническа експертиза.

Всичко най-важно за злополуката четете
Как е станала злополуката вижте в картата
Извадки от полицейското досие на Георги Семерджиев като водач четете

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР