Закъснява се фатално с действията в подкрепа на летния сезон Летният

...
Закъснява се фатално с действията в подкрепа на летния сезон
Летният
Коментари Харесай

БХРА: Вече е краят на юни, а държавата все още не е приела елементарни мерки

Закъснява се съдбовно с дейностите в поддръжка на летния сезон

Летният сезон от дълго време стартира, а страната към момента не е подхванала даже обикновени ограничения, с които да подсигурява провеждането му. Това бе безапелационен зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Бранимир Миланов, който взе присъединяване от името на организацията в Националния съвет по туризъм, който се организира в Сливен. Нито един от огромните интернационалните туроператори няма да докара туристи у нас преди да се посочат коронавирус хотели, в които да бъдат карантинирани вероятно туристи с лека форма на Ковид-19 и техните придружители. Това е наложително условие както на туроператорите, по този начин и на здравните институции на тези страни, с цел да подсигуряват сигурността на своите жители зад граница, уточни Миланов. И добави, че е неточност даже да се обмисля местата за настаняване, в които се изолират хора да са такива с обособени пространства, а в останалата част на постройките да бъдат настанявани туристи. Това не е единствено неприемливо от здравна позиция, само че и ще докара до задраскване за непознатите пазари на цели курорти и даже на България като дестинация, предизвести зам.-председателят на БХРА. Посочването на коронавирус хотели, както и организирането на мобилни лаборатории за проби е освен належащо, а наложително, съобщи Миланов Мнението му бе подкрепено и от зам.-здравния министър доктор Александър Златанов.

Немислимо е в разгара на сезона да се разисква какво занапред би трябвало да се направи, с цел да се привлекат туристи и какви ограничения за се вземат за сполучливо осъществяване на летния сезон. При това не в някой от морските курорти на място, а в един въпреки и прелестен самичък по себе си район като Сливен, който обаче все още не е настоящ като туристически център, добави Миланов. Ето, даже не знаем какъв брой ще костват плажните услуги, което в никакъв случай не се е случвало в края на юни.

От поставените тематики на Националния съвет по туризъм оставам с чувството, че през днешния ден е 5 януари, летният сезон към момента е надалеч и ние обсъждаме по какъв начин да протече той най-успешно. Но към този момент е краят на юни и не трябва да се залъгваме – всички планове са съдбовно закъснели, уточни Миланов.

Задължително е мярката 60/40 да има и нов дизайн, уточни Миланов. Трябва да се вземе поради спецификата на туристическия бизнес. В нашия бранш не може да се съпоставя месец за месец, тъй като секторът си има специфики и разнообразни способи на разплащане.

През 2019 година огромна част от приходите на хотелите (30 – 40% от общите приходи) са получени под формата на ранни записвания и задатъци. Плащанията по тях са получени от хотелиерите в интервала от януари до май (съгласно самостоятелните договори), изясни Миланов. Реално през месеците юни и юли на 2019 година, с който се съпоставя спада, с цел да се получи помощта, сезонните хотели не са генерирали доходи, макар че са имали туристи. Защото доплащанията на резервациите по ранни записвания, както и заплащанията по резервациите направени на по-късен стадий, се правиха от огромните туроператори най-рано 60 дни след датата на овакантяване на гостите, т.е. за месеците юни и юли – през септември и октомври, изясни зам.-председателят на БХРА.

През сегашния сезон 2021 хотелиерите нямат доходи. Основните заплащания към хотелите, доколкото ги има, през сегашния сезон ще бъдат през месеците юни, юли и август, до момента в който през 2019 година са били разпределени през цялата календарна година.

Затова от БХРА оферират да се промени критерия за оценка за допустимост на претендентите по Мярка 60/40, като се одобри сравнение на първите 6 месеца на 2021 година (от януари до юни), по отношение на аналогичния интервал за 2019 година, при най-малко 20 % спад в бизнеса.

Като краен вид от БХРА оферират и втора алтернатива – при разпределяне на средствата по мярката да се съпоставят тримесечието от април до юни на 2021 година по отношение на същия интервал на 2019 година, при най-малко 20 % спад в бизнеса.

От БХРА упорстват да се приоритизира помощта и да се насочи към тези сектори, които са най-засегнати от рецесията като туризма и обвързваните с него авиация и превоз. Не може още веднъж всички браншове в икономиата да са под един знаменател, макар че едни са по-пострадали, а други по-малко, изясняват от организацията. И упорстват за тези браншове от бизнеса упорстват още веднъж да се предложат спомагателни средства, както бе въведената мярка 80/20. Дори и едно малко нарастване на помощта, да вземем за пример 70/30, би посочило,че страната в действителност смята туризма за приоритет и за значим бранш за стопанската система, който е съществено потърпевш от рецесията, като регистрира и обстоятелството, че секторът способства за сред 11 и 13 на 100 от Брутният вътрешен продукт.

Миланов уточни и продължаващите проблеми с кредитиране на туристическия бизнес. За страдание туризъм към момента е мръсна дума. Над година от БХРА упорстват за евтини заеми без поръчителство, които да обезпечат ликвидни средства на затруднените вследствие на пандемията компании. При инспекция от страна на хотелиерите в банките обаче се оказва, че финансовите институции поддържат своята политика за нефинансиране на туризма, макар уверенията, че новите заеми ще са за всички браншове. Дори и тези банки, които вероятно са подготвени да провиснал заеми на туристическия бранш биха го създали при лихвен % от порядъка на 6-7 на 100, вместо предстоящите от бизнеса 1,5-2%, с цел да се усети помощта на страната. Най-важно в този рисков и очертаващ се провален сезон, който за доста хора ще е втори нулев, е да бъде взето незабавно решение за гратисен интервал на обслужване на главницата по заемите за период от 2 до 5 години. За банките туристическият бранш е рисков и не кредитират и личния състав, работещ в туризма, като не му се дават каквито и да са потребителски заеми, заради което той се пренасочва към други стопански браншове.

Без първокласен личен състав не може да има първокласен артикул. Затова от БХРА упорстват да се обезпечи стратегия за сезонните служащи, с цел да имат те интерес да останат заети в сектора. В момента тези хора работят по 2-3 месеца по време на дейния сезон и нямат никаква сигурност и незабавно би трябвало да се намерения за тях, безапелационни са от БХРА. За да се сътвори един гръбнак от личен състав, на който може да се разчита и по време на дребна, и на сериозна затост. Ако желаеме да имаме първокласен артикул би трябвало да се погрижим съществено за личния състав, който в огромната си част е сезонен. И не можем да оставим един служител, па въпреки и зам.-социален министър, да пренебрегва

Нужно е и да отпадне нуждата от сключване на трудови контракти с членове на фамилията, които по принцип работят на други места и подкрепят с труда си фамилния бизнес в извънработно време, като трудовите контракти се заменят с заявления. От БХРА са предложили и механизъм за въвеждането на краткосрочни контракти в туризма, което да разрешава на бизнеса да наема чиновници за специфични събития или избрани по-натоварени интервали, както и за облекчение на процедурите за наемане и метода на възнаграждение на учащи на възраст от 14 до 16 години.

За страдание от Министерство на туризма към момента приказват в бъдеще време и на Националния съвет по туризъм не се регистрираха никакви подхванати ограничения или такива, които се извършват сега, акцентира още Миланов. Обещава се да отпаднат PCR тестванията за децата до 12 години, да се отворят границите без здравни условия със прилежащи страни, да се понижи цената на чадърите, да се подкрепят екскурзоводи и хотелиери. Дори служебният министър на туризма съобщи, че до края на мандата на служебното държавно управление ще проработи онлайн визов център, само че не чуваме да се работи по това, акцентират от БХРА. Всички ограничения, за които се приказва, остават единствено в бъдеще време. Повече от месец мина, само че не се подхващат действителни дейности, които да окажат въздействие, единствено безплодни срещи и очаквания и легловата база е празна, а за нас всяка минута е скъпа, акцентират от БХРА. За страдание, нещата вървят доста постепенно освен поради нуждата от пари, а и поради неналичието на организация и координация сред обособените ведомства.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР