Закъснението на изтребителите F-16 може да доведе до загуба на

...
Закъснението на изтребителите F-16 може да доведе до загуба на
Коментари Харесай

Радев: Закъснението на изтребителите може да доведе до загуба на въздушен суверенитет

Закъснението на изтребителите F-16 може да докара до загуба на въздушен суверенитет на страната ни. Това разяснява президентът Румен Радев.

" Това е извънредно обезпокоително за нашите въоръжени сили, то е обезпокоително за персоналния състав. Да загуби опцията да охранява сама своето въздушно пространство, което е въздушно пространство на НАТО ", разяснява президентът. 

" Можете да зададете въпроса към господин Борисов и неговото държавно управление - когато сключваха контракта, при какви условия и при какви клаузи сключваха този контракт ", добави Радев, съобщи offnews.bg.

По досегашния график всички осем изтребители F-16 Block 70 би трябвало да са доставени през 2024 година, а първите още през 2023 година В договора, с който американското военно министерство разпорежда производството на изтребителите на " Локхийд Мартин ", обаче е заложен доста по-късен период за завършването на работата по проекта - 31 януари 2027 година. 

България закупи със договорка с държавното управление на САЩ осем многоцелеви изтребители и нужното съоръжение и въоръжение. Самолетоте ще бъдат създадени от " Локхийд Мартин ". Общата стойност на плана е над 2,1 милиарда лв.. Парите бяха преведени в задатък във фонд в американска банка, съгласно американските условия.

Не е явен срокът, в който ще се забави доставката на новите изтребители Ф-16, добави през днешния ден министърът на защитата Стефан Янев. Вчера той се срещна с представители на  " Локхийд Мартин ", с цел да уточнят забавянето.

След конференцията на началника на защитата Янев сподели, че идващите диалози за периодите ще бъдат със Съединените щати, тъй като договорът е подписан сред държавните управления:

" Договорът е правителство-правителство. В този смисъл Съединените щати като стратегически сътрудник, ние би трябвало да си създадем диалозите с тях и да кажем какво тъкмо се случва, в случай че не дойдат в точния момент. Това касае нашата организация, нашето обмисляне и в това число и предварителното обмисляне за опциите кой ще извършва тази задача преди идването на тези самолети. "

Кризата сред Русия, Украйна и НАТО основава опасност за сигурността освен на България и района, само че и на цяла Европа, съобщи още Румен Радев. 

" Това е рецесия с световни измерения. Диалогът се води на най-високо равнище, сред Съединени американски щати и Русия, НАТО и Русия, Европейски Съюз и Русия. България е част от напъните за понижаване на напрежението. Трябва да работим по този начин, че да се избегне военно решение на тази рецесия. Може да се търси решение по дипломатически път. Тук са впрегнати всички старания ", съобщи той.

По думите му би трябвало да се осъзнава, че най-голямата опасност за националната ни сигурност е неглижирането на проблемите на въоръжените сили. Според него би трябвало да мислим за проблемите и модернизацията на армията не от рецесия на рецесия, а от самото начало.

На 15 февруари 2022 година ще има съвещание на КСНС за обстановката с Украйна и положението на българската войска.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР