Закани, попържни, люти клетви се чуват все по-често откъм Гръцко,

...
Закани, попържни, люти клетви се чуват все по-често откъм Гръцко,
Коментари Харесай

Само драконовски мерки ще намалят катастрофите по пътищата

Закани, попържни, люти обети се чуват все по-често откъм Гръцко, само че... на български. Това са нашенци, яхнали колите си и тръгнали по островите я с другари, я с палави девойки, я фамилно и разрешили си да безобразничат по гръцките пътища по този начин, както безобразничат безнаказано в България: един кара със 160, че и 200 км в час, различен изпреварва безумно, трети минава на алено, четвърти е порядъчно пиян...
Спрени посред път от служителите на реда, свалени от колите, задържани даже, те остават без книжки, номерата на колите им са прибрани и получават санкции, от които ги втриса доста мощно в летния задух, унищожава им се почивката и им държи влага още цяла година.
По-глупавите псуват гръцките закони и гръцките катаджии, по-умните псуват себе си по логиката: "Това, което човек самичък си направи, никой не може да му го направи! "
Съвсем скоро, през 2010 година, Гърция е преди всичко в Европа по брой на починалите по пътищата - 112 на 1 милион поданици (България тогава е със 105). Посрамени, не - отвратени от това си "постижение ", гърците вземат решение да вкарат драконовски ограничения, с цел да унищожават злото. На тях да се подчиняват всички, без изключение - от служащия до министър-председателя и президента; да има яростен денонощен контрол; санкциите да се събират ефикасно - до една; нарушителите да бъдат респектирани по този начин изрично, че да запомнят случилото се, да го осмислят надълбоко и да трансформират отсега нататък държанието си на пътя.
Системата работи чудесно, тъй като от 112 на 1 милион население, починалите по гръцките пътища падат до 73 на милион. Само за 8 години 36 на 100 е понижен броят на убитите! И българските водачи, чувал съм го няколко пъти, се предизвестяват: "Там да го даваме по-полека, че гърците пипат крепко и амнистия няма ". Направо се преобразяват, щом минат границата: тихи, кротки, деликатни - човек не може да ги познае.
Но по какъв начин пипат гърците?
- За минаване на червен светофар - 700 евро санкция и 2 месеца без номера на колата;
- За приложимост на алкохол и то в несравнимо по-малки количества от плануваните в нашия закон - 700 евро санкция и 3 месеца без книжка;
- За погрешно изпреварване (когато постоянно се стига до преден удар и смърт) 700 евро санкция и 20 дни без книжка;
- За рискова маневра - 700 евро санкция, 30 дни без брошура и 10 дни без табели;
- За антирадар в колата - 2000 евро санкция, 30 дни без брошура и 60 дни без регистрационни табели;
- За дрогирани водачи и за водачи, които употребяват автомобила за разпространение на дрога - влизане по най-бързия метод в пандиза, откъдето доста мъчно се излиза за такива прегрешения.

Но на фона на цялата тази суровост, която кара българските водачи да пищят до небето от драконовските ограничения по пътищата в Гърция, има и една добра вест: за платилите санкцията в 10-дневен период тя бива понижена на половина.
Твърде значимо предизвестие: не се опитвайте да дадете рушвет на служител на реда, с цел да се отървете, не размахвайте банкноти, не се правете на огромна работа - поставят ви белезници на мига и след това има доста да патите. В България сме привикнали с корумпираните катаджии и по този начин ги омилостивяваме, в Гърция за предложение на рушвет се влиза в пандиза.
Да не приказваме какво става в скандинавските страни да вземем за пример. При мое посещаване в Норвегия съм разговарял с норвежци за корумпираните български пътни служители на реда. Ако щете, вярвайте - те дълго-дълго не можеха да схванат какво значи рушвет и по какъв начин по този начин ще бъдат дадени пари на служител на реда, с цел да прикрие нарушаване на отговорния водач...
Сега да забележим какво става от другата страна на Дунава, при братята румънци.
Както ДУМА писа в броя си от 31 юли т.г., 344 нашенци са с отнети там шофьорски книжки от предходната пролет насам поради разнообразни нарушавания: прекосяване на червен светофар, рисково и непозволено изпреварване, лишаване на преимущество, секване на непрекъснатата осова линия, превишена скорост, разговаряне по телефона в придвижване, каране с деца на предната седалка...
Още по-строг е законът за тези, които трансформират автомагистралите в спортни писти и се фукат с мощни коли, достигайки 230,250, 280 км в час!
Тях ги грози затвор! Също и всички, разрешили си над 70 км в час, колкото е позволената скорост в градовете, или над 50 км в час, колкото е позволената скорост в регионите със забавено придвижване.
За използвалите алкохол, за дрогираните - да не приказваме. Подразбира се какво ги чака, щом са седнали зад кормилото в такова положение.
Има дребен и позорен спор: ние ли сме първи в кървавата ранглиста на Европа за гибел по пътищата с 98 убити на 1 милион поданици (Румъния с 96), или противоположното. Но румънците очевидно са решени да измият кръвта от пътищата с драконовски ограничения и дано нашите водачи знаят: там отнета брошура за нарушаване от време на време се връща след година време!
Само за съпоставяне: Малта, оповестена за образец на Европа, е с 26 убити на 1 милион население, Швеция - с 27, Нидерландия - с 28, Дания - с 30, Ирландия - с 36. С две думи - ние сме 2-3-4 пъти (!) по-зле от европейските страни, които имат най-големи триумфи в битката с злополуките по пътищата.
Идва ред на комшиите. Но на първо време една спогодба: в този момент турската лира е мощно обезценена и читателите няма да бъдат смаяни от величината на санкциите, обаче от мощната воля на комшиите да се оправят с злополуките по пътищата можем единствено да се поучим. Освен общоизвестните тежки наказания и санкции, ето и няколко по-специфични:
- В Турция допустимата граница за алкохол на лидера е 0,5 промила за частни лица и 0,2 за водачи в градския превоз и водачи на камиони;
- При алкохол над 1 промил се завежда наказателно дело;
- Налага се санкция за мощна музика в колата;
- За всяко нарушаване, породено от лице, което не е притежател на автомобила, се глобява нарушителят и със същата санкция... собственикът;
- За всяко нарушение се начисляват от 5 до 20 наказателни точки. Когато бъдат надхвърлени 100 наказателни точки, следва лишаване на шофьорската брошура, вероятно нов курс за водачи и най-после нов изпит в опит книжката да бъде възобновена.
С по-малко достойнство от гръцкото турците също дават опция за понижаване на санкцията при нарушаване: в случай че тя бъде платена в 15-дневен период, управляващите опрощават една четвърт от нея.
При македонците са въведени и санкции от 50 евро. Сега внимавайте за какво: за мятане по паркингите край пътя или в тревата на хартии, найлонови торбички, останки от храна, бирени бутилки, фасове, цигарени кутии, дъвки, амбалаж. Нека това бъде едно мислено и за нас!
Да погледнем какво става в Сърбия. Оттам преди двайсетина дни дойде новината, че нашенски пехливанин е засечен да кара по автомагистралата Белград-Нови Сад със скорост от 235 км в час. Спрян е незабавно, задържан е и заплаща 1100 (!) евро санкция. Както споделих нагоре: Това, което човек самичък си направи, никой не може да му го направи!
От 3 април т.г. в Сърбия господства нов Закон за придвижване по пътищата. С него, без да е отпред в трагичната ранглиста за произшествия, страната взема драконовски ограничения против нарушителите. Там позволеното количество алкохол в кръвта при шофиране на автомобил е 0,2 промила. При 1,21 до 2,00 промила - санкция да 1016 евро, при повече от 2,00 - затвор!
Лудата скорост е една от главните аргументи за гибел на пътя. Затова новият сръбски закон разпорежда:
х При превишаване с над 70 км в час на позволената скорост в обитаемо място - затвор;
х При шофиране с 81 до 100 км в час по-висока скорост от допустимата - от 846 до 1016 евро санкция и допустимо отнемане от независимост до 15 дни.
И от сърбите можем да вземем ум - те глобяват с 85 евро за мръсни номера на колата. Глобяват с 846 до 1016 евро за ръководство на автомобил по време на наложено забраняване поради осъществено безсрамие на пътя, както и за возене на дете под 12 години на неправилното място.
Българските водачи, които минават през Сърбия, следва да знаят, че към този момент една година там има електронен надзор на междинната скорост. Всяко превишаване се отбелязва автоматизирано, колата се стопира от пътна полиция и лидерът би трябвало да заплати санкция на място. За малко превишаване тя не е висока, само че за каране с дива скорост може да стигне 1100 евро (както при нашенеца) и повече. Възможен е затвор.
Ако разтеглим периметъра, ще разберем, че по света има смайващи образци за суровост при пътни нарушавания.
Шерифът на окръг Онтарио чака на огромно кръстовище зелен сигнал, с цел да премине, когато вижда по какъв начин с галактическа скорост автомобил прелита през кръстовището на алено, разрушава се в голям ТИР и откъснати глави, крайници, ръце хвърчат на 100 метра в близост! Потресен от хорското безумство, едноличният пазител на закона незабавно отива в шерифството и издава заповед:
"На всеки, разрешил си да премине на алено или да кара с 30 км в час по-висока скорост от допустимата, колата се конфискува и претопява! "
Наскоро притежателят на огромен футболен клуб у нас назова тероризъм хвърлянето на бомбички от почитателите по време на мач. Това ме подсеща за умните евреи, които съдят отговорните за тежки произшествия на пътя... по Закона за тероризма! Докато у нас къде с подкупи, къде с връзки, къде с правни измами, осъществени от скъпи юристи, доста от отговорните се измъкват с условни присъди и то при убити почтени хора!
Шведите пък дават забавен образец - екстравагантен, чудноват, само че дълбокосмислен: те глобиха преди време техен милионер за тежко нарушаване на пътя с четвърт милион $! Т.е. съгласно прихода - безпаричен ли си, плащаш примерно 1000 долара; богат ли си, плащаш за същото четвърт милион!
Заслужава си човек да се замисли.
Нека завърша с германците. Защо те са примерни водачи може би сте прочели в броя на ДУМА от 4 май т.г. Но добре е и даже съм задължен да напомня.
При тях всесилна е думата щраф (глоба). Освен обичайните санкции изключително строгите пътни служители на реда бъркат надълбоко в джоба на провинилите се и за:
- Неспазване на отдалеченост с предния автомобил;
- Изпреварване отдясно;
- Каране прекомерно бавно;
- Постоянно придвижване в най-лявата лента, която е отредена единствено за изпреварване;
- Спиране без причина;
- Движение с висока скорост при влошени метеорологични условия;
- Често потребление на клаксон и постоянно присветване с фаровете, което се счита за притесняване на другите водачи...
И тъй наречените и така нататък
За тези на пръв взор почтени нарушавания санкциите са по 375 евро - много солени даже за високите немски заплати. Но същински смут измежду варварите на пътя провокира по този начин нареченият "идиотен тест ". А варвари са пияните, дрогираните, eздачите с дива скорост, каращите без брошура, минаващите на алено, изпреварващите непозволено...
На тях им се лишава шофьорското удостоверение и те могат да си го върнат единствено в случай че устоят "идиотен тест ". Това значи 40 часа занимания с психолог, който с прословутата немска придирчивост доста постепенно, доста дълго и влудяващо отегчително ги учи по какъв начин се кара кола, по какъв начин би трябвало да се отнасят с другите участници в придвижването и какво да бъде държанието им зад кормилото. За всеки час се заплащат по 100 евро и се поставя щемпел за наличие и за внимание.
Щом бъдат събрани 40 печата, следва изпитът. В Германия (население 83,6 млн.) всяка година на подобен изпит се явяват 100 000 водачи. Това са идиотите на пътя, които с безобразията и уродствата си оплискват с кръв улици и пътища като сеят гибел. И въпросите в теста са също толкоз идиотски - да им прилягат! Например:
"Вие стоите на улицата пиян, а непозната жена до вас получава родилни болки, стартира да ражда и в случай че не й помогнете незабавно, може да почине. Какво вършиме:
а/ Сядам в колата и карам дамата в болницата;
б/ Спирам такси;
в/ Викам "Бърза помощ "? "
Тези три отговора са подла измама, тъй като която и от трите благоприятни условия да посочите, вие сте разкъсан и възобновяване на книжката става мираж за вас, защото правилният отговор е:
"Дори не мога да си показва такава обстановка, тъй като не пия! "
"Идиотен тест " за... идиотите на пътя!
Възможно е някои читатели да кажат:
"Защо създателят ни разхожда по света, а не се вгледа в нашата родна шосейна кланица, където Смъртта е ежедневен посетител и всички към този момент са обръгнали на черните бюлетини и националния печал за жертвите. В това време властта се завива през глава с заплаща на безхаберието, некадърността и гузната съвест и би трябвало рейс да падне в бездна, трен да изгори или проливен дъжд да удави доста народ, с цел да последват... патетични заявления и псевдомерки, едвам бъде хвърлен прахуляк в очите на хората, че нещо се прави? "
Точно по тази причина е тази "разходка ". Точно по тази причина: щом се поучат от европейския и международния опит, нашите експерти, адвокати и изключително управниците, като пресечен единствено за момент самодоволното, възторжено пръхтене от личните си велики триумфи, най-накрая да предложат и наложат с желязна ръка драконовски ограничения на пътя:

х Пълна възбрана на алкохола и опиатите. Още при първи случай санкция от 5000 до 10 000 лв., конфискуване на автомобила, лишаване на книжката вечно, съд, затвор. Броят на пияните и дрогираните водачи последните няколко години пораства лавинообразно! Само през 2017 година са хванати 2822 дрогирани водачи, с една трета повече от предходната година. А какъв брой не са хванати? ;
х Каращите без брошура - 5000 лв. санкция, конфискуване на автомобила, 3 до 6 месеца общественополезен труд по пътищата на страната, в "Пирогов ", на гробищата, в моргата;
х Причинилите злополука и избягали, затвор от 10 до 15 години. Причинилите злополука с един или няколко убити и избягали от местопроизшествието - конфискуване на автомобила, пожизнен затвор, заплащане на "кръвнина ";
х Водачи, които вземат участие в гонки, които карат със 160, 200 и даже 260 км в час, водачи които карат в насрещното, играят на "руска рулетка " и правят сходни безумия на пътя - конфискуване на автомобила, 5000 до 10 000 лв. санкция, лишаване на книжката вечно, от 6 до 12 месеца общественополезен труд.
И други сходни...

През предходната година убитите на пътя у нас са 682, през 2016-а - 708, през 2015-а - 708 - най-зле сме измежду всички страни в Европейския съюз! При това оттова ни е даден ултиматум: до 2020 година броят на починалите в страната да бъде понижен на половина, другояче против България стартира наказателна процедура!
Против злополуките по пътищата ни години наред не са вземани никакви решителни ограничения. За това време се е натрупала цяла планина от проблеми: тежка корупция в полицията, пазаруване на книжки, пазаруване на съдии, срам и цялостна отпадналост при събирането на санкциите, безобразни пътища, укриване произшествия на властници, фиктивни механически прегледи, голям остарял автопарк - най-старият в Европа, манипулирани шофьорски изпити, алегоричен, постоянно тържествен надзор по пътищата, измами с импорт от Европа на аварирали и потегнати след това криво-ляво у нас коли...
Всяка от тези беди е кървясъл извършител на произшествия. Няма спор обаче: най-тежката, съдбовната виновност за протичащото се носят водачите - те ръководят машините, преценят ситуацията на шосето, реагират по-бързо или по-бавно (всеки съгласно своята индивидуалност), демонстрират достойнство или варварщина по време на пътуването. И бъдещият Закон за придвижване по пътищата следва да постави не едно и две, а 10 интонации върху техния морал и тяхното държание на пътя.
До 2020-а в действителност има малко повече от година. Трябва знамение да стане, с цел да успеем. Искрено имам вяра, че единственият верен, въпреки и мъчителен ход е въвеждането на драконовски ограничения, както към този момент вършат доста други страни. Отлична опция дава показаният неотдавна за разискване нов Закон за придвижване по пътищата, защото сегашният е предисторически, кърпен през годините към този момент 64 пъти (!) и неспособен за ефикасна приложимост изключително при актуалните условия.
Новият закон е разграничен на три елементи, с цел да има по-ясно разграничение на отговорностите: една - за разпоредбите на придвижване, втора - за транспортните средства, трета - за водачите. Няма по-подходящ миг от настоящия - в този закон център би трябвало да станат драконовските ограничения против диваците на пътя. Не строги, не остри, не дръзки, не жестоки - драконовски! И основното - да бъде въведен денонощен СВИРЕП КОНТРОЛ!
Няма ли яростен надзор, тези ограничения, колкото и страшни да наподобяват, ще плашат... единствено гаргите по пътищата.
А до тогава, до момента в който властта събере кураж - кръв и трупове! Пътищата на България към този момент са се трансформирали в гробища и мраморните плочи край тях в памет на починалите оформят злокобни алеи на мъртвите...
Заради нещастието със 17 жертви при автобусната акцидент край Своге и десетките още българи, намерили края си при произшествия, август бе наименуван Месец на гибелта. Но единствено август ли е Месец на гибелта по българските пътища?

Голямото преселение стартира

Няколкото почивни дни ще бъдат същинско преселение за мнозина българи. Защото:
- за Гърция се чака да пътуват 160 000 души;
- за Турция - 110 000;
- за Сърбия и Македония - 65 000;
- за Италия - 30 000;
- за Румъния - 12 000.
Към морето ще се насочат към 200 000, а на посетители при другари или при родственици - над 300 000.
С две думи: по празника, горе-долу, пътищата ще станат център на България!



126 са смъртоносните прави по българските пътища, където стават десетки произшествия със стотици починали


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР