Захвърлени на бунището на историята, тези модели нямат премиум бранд,

...
Захвърлени на бунището на историята, тези модели нямат премиум бранд,
Коментари Харесай

18-те забранени плода при автомобилите

Захвърлени на бунището на историята, тези модели нямат премиум бранд, който да ги отбрани от всеобщото неуважение. Но имат някаква странност, чудноватост в себе си, която ги прави най-малкото любопитни.

Във времена на стеснен второстепенен пазар на коли в Европа, случаи даже на реекспорт от България към Европа на коли втора употреба, цените на използваните коли в нашата блага татковина порастват.

Някои от изброените модели стоят настрана от общото надигане на цените. В България се купуват най-много три марки коли и сходни странни, непопулярни модели стават още по-апетитни с достъпността си и свежестта, която могат да донесат по улиците на България с наличието си.

С помощта на Autocar преглеждаме няколко любопитни модела от близкото минало. Все отново не всичко е черно, бяло или сиво БМВ, Бенц или Ауди.

Renault Avantime

Според мнозина неразбираемите дизайнерски детайли и формата на каросерията на Renault Avantime му придават „ противен “ външен тип. Въпреки това, не е имало друго MPV-купе като Avantime от стартирането му на пазара през 2001 година и точно тази уникалност не може да не ни хареса. 

Той наподобява по този начин, като че ли би трябвало да носи емблемата на Renaultsport със сочния 3,0-литров V6 и инсталираните на крилата решетки. 

Страната е най-хубавият му ъгъл със свалени прозорци и сребристите елементи на покрива, които единствено допълват спортната визия. Ясно е, че Renault са вложили купища обмисляне в Avantime и вместо да последват други MPV, са поели риск и са ни дали концептуален автомобил за пътя. 

Volvo 240

За някои той беше отегчителен, защото външният му тип не беше толкоз грациозен, колкото на други коли от неговата ера, само че тъкмо този обаятелен ретро тип ни подхожда изключително доста. С квадратна предна решетка, огромни фарове, снабдени с хитри чистачки, и странични ленти, които се простираха по цялата дължина на автомобила. 

Вътре нещата бяха много обикновени, само че разполагате с избор от приемливи клатещи се превключватели, а ретро облегалките за глава допълваха външния тип. МОдификацията „ Летяща тухла “ Turbo със 153 к.с. към момента може да се смята за чевръст даже за днешните показа.

Daihatsu Copen

Много хора не харесваха чаровния жанр на Copen, до момента в който формата на каросерията му постоянно бе сравнявана със сандал Crocs. Стилът на каросерията му съвсем приличаше на умалено Audi TT, а от някои ъгли – на Porsche 911. 

Макар че не можем да се съгласим изцяло, Copen оферираше брилянтно преживяване с открит покрив с интелигентния си сгъваем електрически покрив и енергичния 0,6-литров турбодвигател с мощ 68 к.с. 

На пътя той е цялостен с живот, защото тежи единствено 850 кг. Това значи, че Copen може да се хвърля в завоите с притеснителна скорост и да дава фантастична противоположна връзка с пътя.

Alfa Romeo Brera

Когато се появи на пазара, Brera не знаеше дали е първокласен GT круизър или състезателен автомобил, а базовото му разположение на предните колела беше задоволително, с цел да насочи целевата му публика към опозицията на Nissan 350Z.

Brera беше жаден и тежък с 1445 кг, а разочароващото му шаси означаваше, че ръководството е притъпено. 

Въпреки това не можем да не оценим поразителния външен тип на Brera – от четирите ауспуха, които стърчат от задната ризница, до предните фарове и заострената радиаторна решетка; тя наподобява на хищна птица.

Matra Rancho

В края на 70-те години на предишния век пазарът на високопроходими коли се разраства. За да се включи в него, Matra продава своя нов Rancho като „ многофункционален автомобил за свободното време “.

Неговите офроуд качества са сравними с тези на хечбек, защото всички Rancho са с предно предаване, нямат кутия с високи и ниски предавки, а под капака е подложен 1,4-литров мотор с мощ единствено 80 к.с.

Колкото и да е незадоволително представянето му, неговият неугледен външен тип е вълнуващ: черни брони, огромни предни фарове за мъгла, високо ситуирана форма на каросерията и ретро жанр, и тъкмо по тази причина го харесваме. 

Може да е бил по-скоро Skoda Yeti на своето време, в сравнение с същински офроудър, само че единствено заради тези аргументи е заслужил особено място в нашия лист – и е същински модернист. Освен това му даваме бонус точки за рекламна снимка като тази.

Opel Astra Coupe

Каросерията ѝ беше елегантна, само че не толкоз впечатляваща като тази на Calibra, а предлаганите мотори бяха незадоволително мощни, което докара до разочароващи резултати.

По-рядко срещаният вид с турбокомпресор беше бърз, само че имаше проблеми с управляемостта поради огромния въртящ миг, който при коли с предно предаване се управлява мъчно. 

Може и да не са съумели да го създадат изцяло вярно, само че Astra Coupe към момента наподобява изтънчено, а дружелюбното държание кара водачите на Porsche Boxster да се замислят два пъти на светофара.

Volvo 480

Няма нищо по-яко от хечбек с изскачащи фарове, които се спускат в клиновиден нос, тъкмо като Porsche 944. Обърнете 480 на покрива му и се пробвайте да не видите приликата с Volvo 240, с неговите фарове за мъгла и предна решетка.

Изглежда като непресъхващ извор на любопитни погледи и мотиви за диалог и по тази причина го обичаме. Той изглеждаше добре, само че хората се смееха на слабите му характерности, до момента в който Volvo не инсталира турбокомпресор на 1,7-литровия мотор, който усили оптималната скорост до над 190 км/ч. 

Смятаме, че е стар сносно и доста бихме желали да имаме подобен.

Honda Insight

Това, което Honda предлага в този момент в хибридна форма, стартира с Insight – автомобил, задвижван от бензинов мотор, комбиниран с електромотор. Двуместният Insight оферираше до 133 км/ч благодарение на гумите с ниско противодействие при търкаляне. 

Привлекателният му футуристичен дизайн, наподобяващ сълза, е ексцентричен, като задните гуми са скрити под изваяни калници, което не беше по усета на всички, макар че тъкмо по тази причина го харесваме – дружно с елегантния стъклен похлупак на багажника от галактическата ера. 

Панелите на каросерията, колелата и главната структура са направени от алуминий, което е довело до тегло от едвам 835 кг.

Nissan Cube

Когато се появи на пазара, Cube провокира покачване на веждите със своята гъстота, височина и форма на кутия и беше автомобил единствено за Япония до 2010 година, когато беше публично импортиран в Обединеното кралство. 

Той се възприемаше като „ дом надалеч от вкъщи “ и мобилна всекидневна, което означаваше, че ръководството и скоростта не бяха на дневен ред. Интериорът му беше необятен с висок покрив и огромна видимост, а салонът се оферираше с меки седалки, наподобяващи диван. 

Тъй като се осмели да бъде друг, през 2011 година той беше изтеглен от пазара в Обединеното кралство заради слаби резултати от продажбите.

Renault Twizy

Със своето тандемно разположение и отворена кабина Twizy изглеждаше като от бъдещето при първото си стартиране на пазара. През 2012 година цените му стартират от 12 000 паунда и той се подрежда под Zoe в гамата на електрическите суперминита на Renault. 

С дължина от 2,3 м и ширина от 1,2 м Twizy стартира да се появява към фирмите за отдаване чартърен в натоварените градски центрове заради своите размери и маневреност. 

Задвижван от електромотор с мощ 17 к.с. и въртящ миг 57 Нм, той развива оптималната скорост от 80 км/ч. Зарежда се изцяло за три часа и половина от домакински контакт и обезпечава пробег от100 км.

Twizy получи сериозен отпор от мнозина, които твърдяха, че не биха карали подобен автомобил единствено поради естетиката му, само че Renault му придаде лична характерност и сексапил.

Chevrolet SSR

Chevrolet SSR, който се трансформира в първия в света двуместен роудстър въз основата на пикап. Под ретро каросерията се криеше 5,3-литров V8 с 300 к.с., който изтласкваше тежащия 2270 кг SSR до 100 км/ч от място единствено за 7,6 сек.

Двукомпонентният електрически сгъваем покрив се отваряше за 20 сек. и се сгъваше в настрана поделение зад двете предни седалки. 

Кормилната уредба със зъбни колела означаваше, че кормилната колона се клати при най-малките неравности, а 19-цоловите предни и 20-цоловите задни лети джанти водеха до трагично недозавиване, в случай че се натиснете колата прекомерно доста. 

Това не беше нито най-бързият, нито най-добре продаваният пикап. Просъществува единствено четири моделни години – само че наличието му на пътя няма аналог.

Hummer H3

След като Hummer H2 съумява да продаде 35 259 автомобила през 2003 година, марката стартира да крои проекти за идващия си модел – H3, който ще се продава през 2005 година и ще бъде първият Hummer на английския бряг от 2007 г. 

Той имаше огромни благоприятни условия за прегазване в тиня и можеше да се оправи с предизвикателни офроуд терени, с които даже Defender би се справил мъчно. В Обединеното кралство се оферираше с 3,7-литров петцилиндров мотор с мощ 241 к.с. и избор сред петстепенна механична или четиристепенна автоматизирана скоростна кутия.

За страдание, откакто през 2006 година са продадени 71 524 автомобила – най-високата стойност на продажбите на Hummer – настава международната финансова рецесия, вследствие на която GM афишира банкрут. 

Хромираната радиаторна решетка, раздутата каросерия и ярките цветове може и да не са се харесали на мнозина, само че това е нещо, което Hummer постоянно е избягвал и тъкмо по тази причина го харесваме – и не е изненада, че през днешния ден марката е възродена за нова гама камиони GMC EV.

Suzuki Jimny

От една страна, наподобява, че има малко неща, които да предлагат Jimny даже в последното му потомство. Неговият 1,5-литров мотор със 100 к.с. осигуряваше шумно и тромаво показване, имаше нерешително ръководство и не беше по никакъв начин занимателно на автомагистрала, изключително когато е прохладно.

Но… той наподобява очарователно и може да се оправи с съвсем всеки кръстосан терен, който му бъде препоръчан. Нищо чудно, че толкоз доста хора от провинцията ги обичат – и съжаляват за късия му под тригодишен живот, натрапен от разпоредбите за излъчванията.

Isuzu Vehicross

Никой не знаеше какво да си мисли за Vehicross, когато се появи през 1997 година, и мнозина не бяха напълно удовлетворени от външния му тип, допълнен с брони от черна пластмаса.

Но по подигравка на ориста корените на Isuzu в региона на товарните търговски коли по-скоро помогнаха на автомобила и са причина да го харесваме: той беше повече от кадърен за офроуд, беше конструиран устойчиво и даже имаше задоволително мощност с помощта на 3,2-литровите и 3,5-литровите V6 мотори, последният с мощ 215 к.с.

Освен това е прелестен и дребен – дълъг е единствено 4130 мм – което значи, че се оправя даже в града. Несправедливо забравени в този момент, са създадени 5598 екземпляра, 74% от които са отишли в Америка, а останалите са останали в Япония. Един се мяркаше в мобилето на България преди месеци.

Subaru SVX

Опитът на Subaru за първокласно купе с две порти. Неговият ексцентричен външен тип и сходен на оранжерия покрив са дело на дизайнера на DeLorean Джорджето Джуджаро, само че са много разнообразни от бъдещите съперници като Mercedes. 

Освен това беше вкаран особено направен 24-клапанов 3,3-литров мотор Boxer с мощ към 230 к.с., само че се оферираше единствено със съмнителна четиристепенна автоматизирана скоростна кутия, което ограничаваше опциите на автомобила. 

Продажбите от 25 000 за шест години в никакъв случай не са били напълно задоволителни за Subaru, а автомобилът е бил безценен, не доста бърз или прелъстителен – само че все пак не можем да не му се възхищаваме.

Plymouth Prowler

Ретро-изгледът на Prowler не беше за всеки, само че главната рецензия беше ориентирана към неговия много мързелив 3,5-литров V6, чиято мощ от 214 к.с. се предаваше през много мързелива четиристепенна автоматизирана трансмисия. 

Но ние ще дадем на този хотрод за пътя огромен палец нагоре: огромни хромирани джанти, ситуирани в четирите ъгъла, и каросерия и шаси, направени от алуминий, което му обезпечава тегло от едвам 1270 кг.

Chrysler PT Cruiser

През 2013 година той получи премията „ Най-лошият автомобил за последните 20 години “ поради ужасните си оценки за сигурност, ексцентричния си външен тип и незадоволително мощния си 2,4-литров мотор. 

Но ние считаме, че в света на Volkswagen Beetle и Mini ретро дизайнерските странности на PT Cruiser, като предницата, въодушевена от хот рода от 30-те години на предишния век, и предните арки, хромираните джанти, наклонената линия на покрива и плоския похлупак на багажника, го вършат самостоятелен и по тази причина постоянно ще имаме уязвимост към него.

Lancia Kappa

Оплювана и подценявана, Капата трябваше да наследи пазарния шлагер и сякаш “последната същинска ” огромна Lancia – Thema (макар моделът да споделяше платформа с Alfa 164 и Saab 9000). Themа беше бащата звезда, под чиято сянка Kappa съумя да продаде едвам 100 000 екземпляра за индустриалния си цикъл от 7 години. След нея пристигна пазарното крушение – Thesis.

Освен разрушени сърца, Kappа ни остави прелестен петцилиндров мотор с турбо и “поносима ” мощ от 220 к.с., както и оскъдно съединена купе версия, която беше като сакат деец спрямо концепцията Kayak, която трябваше да краси улиците на Европа.

Сравняват доста коли с хол или дребен апартамент, само че единствено задната седалка на Kappa-та беше задоволителна, с цел да се почувстваш в кралската ложа на театъра La Scala.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР