Захарта е една от най-разпространените добавки в храни и напитки.

...
Захарта е една от най-разпространените добавки в храни и напитки.
Коментари Харесай

Без сладко за 14 дни: Ето какво ще се случи с тялото ни

Захарта е една от най-разпространените добавки в храни и питиета. Тя съставлява група от въглехидрати, която включва глюкоза, фруктоза и захароза. Захарта е значим източник на сила за нашето тяло, само че прекаляването с нея може да докара до разнообразни здравословни проблеми.

Консумацията на огромни количества захар може да докара до диабет, затлъстяване, зъбни кариеси, хипертония и други здравословни проблеми. Това се дължи на обстоятелството, че захарта има висок гликемичен показател, което значи, че тя бързо повдига равнищата на кръвната захар. Това от своя страна провокира инсулинов отговор от тялото, който в последна сметка може да докара до инсулинова устойчивост, което е обвързвано с диабет вид 2.

Но какво ще се случи с нашето тяло, в случай че напълно изключим захарта от храната си в продължение на 2 седмици? Трябва да обърнем внимание на това, че захарта е включена във всички типове храни и питиета, като плодове, зеленчуци и млечни артикули, което значи, че тя не може да бъде напълно изключена от менюто ни. Вместо това би трябвало да се обърне внимание на потреблението на добавени захари, като газирани питиета, сладкиши и други подготвени ястия.

Ако спрем да одобряваме сладко, първо ще забележим стабилизация на равнищата на кръвната захар . Както казахме, захарта има висок гликемичен показател, което значи, че тя бързо повдига равнищата на кръвната захар. Това от своя страна провокира инсулинов отговор от тялото, който в последна сметка може да докара до инсулинова устойчивост, обвързвана с диабет вид 2. Когато спрем да консумираме захар, равнищата на кръвната захар ще се стабилизират, което ще понижи риска от диабет вид 2.

Второ, ще понижим риска от зъбни кариеси. Кариесът на зъбите е обвързван с потреблението на захар и други сладки храни и питиета. Когато спрем да одобряваме захар, ще понижим риска от кариеси и други зъбни проблеми.

Трето, ще понижим риска от затлъстяване . Консумацията на огромни количества захар може да докара до затлъстяване и обвързваните с това здравословни проблеми, като закъснение на метаболизма, повишение на кръвното налягане и други. Когато спрем да одобряваме захар, ще понижим риска от затлъстяване и обвързваните с това здравословни проблеми.

Четвърто, ще подобрим качеството на кожата си . Захарта може да повлияе на кожата ни, като способства за появяването на белези, бръчки и други забележими признаци на стареене на кожата. Ако спрем да консумираме захар, може да видим по-равномерен загар и по-здрав тип на кожата.

Пето, ще подобрим действието на мозъка си. Излишното изразходване на захар може да докара до увреждане на мозъчните функционалности и способства за развиването на разнообразни здравословни проблеми, като да вземем за пример меланхолия, деменция и други. Когато спрем да одобряваме захар, ще подобрим действието на мозъка си, което може да усъвършенства нашата памет, централизация и въодушевление.

В умозаключение, прекъсването на потреблението на захар може да има доста позитивни резултати върху нашето тяло, като понижаване на риска от болести като диабет, зъбни кариеси, затлъстяване и други. Това може да способства за възстановяване на качеството на живота ни и поддържането на положително здраве.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР